Hlavní obsah

V brněnské kostnici se lze bát i večer

Právo, Michal Šťastný

Brněnská kostnice nabízí speciální prohlídky pro otrlé. Prostory hromadného pohřebiště, ve kterém se nachází na padesát tisíc mrtvých těl, se lidem otevírají večer za svitu svíček a při tajemné hudbě.

Foto: Michal Šťastný, Právo

Kostnice pod kostelem sv. Jakuba patří mezi vyhledávané turistické cíle.

Článek

„Podívat se na noční prohlídku mohou lidé každý srpnový pátek. Večerní prohlídky probíhají od 19 hodin do 22.30. Zájemci si mohou kostnici prohlédnout za svitu svíček a nevšední zážitek ještě umocní hudba brněnského skladatele Miloše Štědroně, kterou autor vytvořil speciálně pro toto místo,“ řekla Adéla Nováková, mluvčí brněnského turistického informačního centra (TIC).

Brněnská kostnice je po pařížských katakombách druhou největší v Evropě. Hromadné pohřebiště objevili archeologové pod gotickým chrámem sv. Jakuba v roce 2001. V hrobkách tehdy výzkumníci našli ostatky lidí z původního městského hřbitova, který do konce 18. století ležel v sousedství chrámu.

Včasná rezervace nutností

Pietní místo poté Brno před šesti lety zpřístupnilo veřejnosti a za tu dobu se stalo vyhledávanou turistickou atrakcí, do níž se turisté i místní vydávají pro strašidelný zážitek i v noci. „Pro velký návštěvnický zájem opakujeme noční prohlídky už čtvrtý rok. Akce je často vyprodaná, a proto zájemcům doporučujeme, aby si svá místa včas rezervovali buď telefonicky, nebo přes internetové stránky TIC,“ sdělila Nováková.

V brněnské kostnici, která patří vedle kostnice v Kutné Hoře k nejznámějším svého druhu v Česku, odpočívá bezmála 50 000 mrtvých. Ti zemřeli zejména na následky morových ran. Nemocné návštěvníci poznají podle zbarvení lebky. Oběti cholery mají nažloutlé lebky, zatímco morem zasažení mají lebky načernalé.

Navzdory tomu, že se jedná o ojedinělou akci, cena vstupenek zůstává stejná jako při klasických prohlídkách. Dospělé vyjde prohlídka na 140 korun. Studenti a důchodci mají vstup za polovinu. Kromě večerních prohlídek je kostnice celoročně přístupná od úterý do neděle.

Reklama

Výběr článků

Načítám