Hlavní obsah

Pařížské ulice rozzářily červené pisoáry pro turisty. Místní ale znechutily

Novinky, mšv

Ulice v pařížském centru mají nový doplněk. Jsou jím červené pisoáry, které mají zabránit tomu, aby muži, ať už z řad turistů, nebo místních, močili na budovy. V některých lokalitách se jedná o velký problém, ale obyvatelé metropole řešení v podobě pisoárů příliš nevítají. Jsou podle nich škaredé, nechutné a neuctivé, píše britský server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Pisoáry jsou umístěny ve vytížených zónách, třeba i v blízkosti památek.

Článek

Takzvané uritrottoirs, což je složenina francouzských slov močit a chodník, lemují jedny z nejvytíženějších, ale také nejhonosnějších ulic Paříže. Narazit na ně lze třeba při nábřeží Seiny nedaleko katedrály Notre Dame nebo na dalších místech, kde chodí hodně lidí. Jsou na bulváru de Clichy, na Place Henri Frenay u finanční čtvrti nebo náměstí Tino Rossi hned u řeky. A právě jejich nešťastné umístění obyvatele města rozlítilo, přestože je močení na ulicích problémem.

Kromě toho, že pisoáry mají kazit pitoresknost Paříže, jsou podle mnohých i sexistické, jelikož je mohou využít jen muži.

Podle starosty jsou geniální

Nové pisoáry označuje radnice jako inteligentní. Červené záchodky jsou totiž naplněné slámou a myšlenkou je, že močí nasátá sláma se využije jako kompost. To ovšem Pařížany nepřesvědčilo natolik, aby se nad červenou pouliční „ozdobou” nepohoršovali.

Pisoárů se zastal Ariel Weil, starosta čtvrtého pařížského obvodu, jenž zahrnuje například ostrůvek Île Saint-Louis, kde záchody také vyrostly. „Když nic neuděláme, budou muži prostě močit kdekoli na ulicích. Jestli to lidi natolik štve, najdeme pro pisoáry jinou lokaci,“ uvedl starosta na Twitteru s tím, že pisoáry jsou nicméně geniálním řešením.

Prototypy uritrottoirs byly loni nainstalovány na železniční nádraží Gare de Lyon, mimoto lze veřejné pisoáry najít i třeba ve francouzském Nantes nebo v dalších světových metropolích. V Evropě například v Amsterdamu a už dlouhou řadu let je mají také v australských velkoměstech.

Reklama

Výběr článků

Načítám