Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte svatojánskou noc, vyrazte za rytíři

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První letní víkend se ponese ve znamení oslav svatojánské noci. Její atmosféru si můžete užít třeba ve skanzenu Kouřim, na hradě Grabštejně nebo v Pravěké osadě Křivolík. Stejně tak se můžete přenést do středověku a navštívit třeba velkolepou historickou akci Kutnohorské stříbření, která nabídne rytířské souboje nebo královský průvod.

Foto: Profimedia.cz

Vypravte se s dětmi za rytíři na historické akce. Ilustrační foto

Článek
Praha

Víkend na hradě

Navštivte o víkendu Pražský hrad, kde se uskuteční v rámci stálé expozice zábavný program pro rodiny s dětmi. Akce s názvem Osudové osmičky nabídne několik úkolů, ale také doprovodný program, který láká na šermíře, výtvarnou dílnu nebo ukázky řemesel. Kromě zábavy se ale seznámíte i se zajímavostmi z českých dějin. Více informací zde.

Sportovní festival

Vyrazte si s rodinou zasportovat. Ve Žlutých lázní se v sobotu koná festival, kde si budete moci vyzkoušet nepřeberné množství aktivit, například paddle boarding, laserovou střelnici, sportovní trenažery a mnoho dalšího. Jelikož ale nepůjde jen o sport, ale i o zábavu, chybět nebudou taneční workshopy, módní přehlídka a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Mezinárodní den žiraf

Chtěli byste se dozvědět nejrůznější zajímavosti o žirafách? Pak vyrazte v sobotu do zoologické zahrady v Troji, kde se uskuteční oslavy mezinárodního dne těchto dlouhokrkých zvířat. Na návštěvníky čekají po celý den hry a soutěže, při nichž se dozvědí, jak se žije s hlavou v oblacích.

Středočeský kraj

Svatojánská noc ve skanzenu

Vychutnejte si romantickou atmosféru svatojánské noci ve skanzenu v Kouřimi. Dozvíte se, jak období letního slunovratu prožívali předkové, proč se rozdělával oheň, a spoustu dalších zajímavostí. Návštěvníci si budou moci uplést pelyňkový věnec, dospělí se dozvědí něco o bylinkách a nápojích lásky. Chybět nebude ani vystoupení folklórního souboru. Více najdete zde.

Královské stříbření

O víkendu se v Kutné Hoře uskuteční velká historická akce. Tradiční Královské stříbření láká na kostýmovaný průvod, kdy dorazí král Václav IV. i se svou chotí. Návštěvníci budou moci dále přihlížet rytířským soubojům, komediantům, žonglérům a dalším vystoupením. Akci doprovodí jarmark a další aktivity, jako třeba střelba z luku. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Rybářské slavnosti

Sobota v Blatné bude zasvěcena rybám. Tamní slavnosti nejenže nabídnou nejrůznější lahůdky z čerstvých ryb či prohlídky sádek, doprovodný program láká také na jarmark s ukázkami tradičních řemesel. Aktivity budou připraveny pro děti i dospělé, ratolesti se budou moci třeba zapojit do soutěží s rybářskou tematikou. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Pohádkový les

Zaskočte si na chvíli do pohádky. V okolí zámku Zbiroh se v neděli uskuteční pohádkový les, v němž budou čekat nejrůznější postavičky. Na lesní stezce budou děti poznávat houby, zvířata a rostliny. Na zámku se pak bude konat jarmark s dílničkami nebo prohlídky s princeznou. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Císařovy slavnosti

Hrad Cheb se o víkendu přenese do dávné minulosti. Slavnosti císaře Rudovouse návštěvníkům představí dobu, v níž vládl římský král a císař Fridrich I. Barbossa. Těšit se můžete třeba na slavnostní příjezd panovníka, prezentaci jeho vojáků a souboje. Své umění předvede také sokolník, pro děti budou po oba dva dny nachystány jízdy na konících. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Prohlídky pro děti

Interaktivní kostýmované prohlídky čekají na návštěvníky o víkendu na zámku Krásný Dvůr. Komtesa Marie Gabriela vás provede zámeckými interiéry a poví vám něco o svých předcích. Dozvíte se, jaký byl život na zámku kolem roku 1800. Vstupné je za 70 korun, místo si ale raději rezervujte předem. Více zde.

Liberecký kraj

Svatojánská noc na hradě

Oslavte letní slunovrat na hradě Grabštejně. Čeká vás prohlídka hradu, během níž se setkáte s nejrůznějšími postavami z období renesance, připomenete si zlatý věk grabštejnského panství i patronku hradní kaple svatou Barboru. Ta návštěvníky interaktivní formou seznámí nejen s hradními příběhy, ale také řemesly a povoláními té doby. Prohlídky se konají od 20:00 hodin. Více zde.

Královéhradecký kraj

Poláčkovo léto

V neděli začne v Rychnově nad Kněžnou divadelní festival Poláčkovo léto, který potrvá až do začátku července. Program nabízí hry pro dospělé i děti, během 11 dní se mohou návštěvníci těšit na 11 představení, 7 koncertů a výstavu s názvem Plakáty pro Divadlo na provázku. Slavnostní zahájení festivalu proběhne v Zámecké jízdárně. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Slunovrat v pravěku

Oslavit letní slunovrat můžete v Pravěké osadě Křivolík, kde budou probíhat třeba komentované prohlídky s mamutíkem Pazourkem, uskuteční se ale také řada tvůrčích dílniček a aktivit. Budou to například pečení placek, lukostřelba a další, větší děti a dospělí nepřijdou o prezentaci experimentů, jako je zpracování kamene, hrnčířství nebo pravěká kuchyně. Více najdete zde.

Vysočina

Mlynářská pouť

Mlynářská pouť ve Velké Bíteši bude oslavovat sté výročí vzniku ČSR, ale také letní slunovrat. Akce, která se koná v sobotu, nabídne velké množství tvořivých dílen a soutěží pro děti, chybět nebude dobová hudba, pohádky a především vodníci, kteří k mlýnskému folklóru patří. Večer se bude zapalovat svatojánský oheň a připravena jsou rovněž hudební vystoupení se zábavou až do rána. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Městské slavnosti

Přeneste se do roku 1645 na městských slavnostech v Bučovicích. Budete přihlížet událostem, při nichž bylo město vydrancováno švédskými vojáky. Součástí oslav bude historický jarmark, rekonstrukce dobývání zámku, ukázky vojenského ležení a večer vyvrcholí ohňostrojem. Chybět ovšem nebudou ani soutěže pro děti. Více zde.

Olomoucký kraj

Dětské odpoledne

Odpoledne plné soutěží a her čeká na děti a jejich rodiče v neděli na hradě Šternberk. Oslavte přicházející prázdniny nepřeberným množstvím aktivit. Čekají vás třeba projížďky na koních, lukostřelba, trampolíny, malování, ukázky dravců nebo orientační běh. Vstupné na akci je 30 korun, jednotlivé aktivity se poté hradí samostatně. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Vizovické pečivo

V neděli bude v Muzeu Jižní Moravy ve Zlíně zahájena výstava mapující vizovické pečivo. Expozice poodhaluje zákulisí akce, která má už více než stoletou tradici a přetrvává do dnešních dní. Výstava seznámí s okolnostmi vzniku drobného figurálního pečiva a představí výběr z tvorby několika umělců. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den pro lemury

Fascinují vás roztomilí lemuři? Chcete vědět, kolik jich žije v jejich domovině na Madagaskaru a jaký je jejich jídelníček? Pak se vypravte v sobotu do ostravské zoo, kde se to vše dozvíte. Den pro lemury ale nabídne také nejrůznější kvízy a hádanky, odpoledne proběhne také komentované setkání s těmito zvířaty. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám