Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte poctivou zmrzlinu, vyrazte za uměním

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přivítejte nadcházející léto na pražském Ice Cream Festivalu, kde budete moci ochutnat nejrůznější druhy zmrzliny. V hlavním městě můžete vyrazit za jídlem také do Grébovky. Na světovou kuchyni láká dobřichovický festival Všechny chutě světa, pokud jste příznivci umění, bedlivě pozorujte program libereckého Art Weeku.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte italské gelato nebo točenou zmrzlinu na Ice Cream Festivalu v Praze. Ilustrační foto

Článek
Praha

Piknik v Grébovce

Vypravte se v sobotu do Havlíčkových sadů, kde se bude konat již osmý ročník Apetit pikniku. Setkání všech milovníků dobrého jídla nabídne nejrůznější pokrmy i nápoje, představí se šéfkuchaři, drobní farmáři i kulináři a další. Na své si přijdou milovníci tradiční české kuchyně, ale i ti, kteří dávají přednost spíše něčemu exotičtějšímu, třeba Asii. Více informací najdete zde.

Knižní jarmark

Všem knihomolům je určen sobotní, již osmý ročník festivalu Knihex, na němž se představí menší nakladatelství. Svou produkci představí pod širým nebem na Štvanici. Doprovodný program nabídne několik workshopů, třeba dílnu vázání knih, recyklovanou literaturu, autorská čtení nebo slam poetry, specifický básnický přednes.

Zmrzlinový festival

Zmrzlinu všeho druhu naleznete v neděli na dalším ročníku pražského Ice Cream Festivalu. Pravé italské gelato, točená či rolovaná zmrzlina, sorbety, veganské i jogurtové, zkrátka vše, na co si jen dokážete vzpomenout. Doprovodný program nabídne workshopy, soutěže a dozvíte se třeba i něco o samotné výrobě studené pochoutky. Akce se koná na holešovickém Výstavišti. Více zde.

Středočeský kraj

Den piva

Pivovar Nymburk chystá na sobotu Den postřižinského piva. Těšit se můžete zejména na pití zlatavého moku, ale také na zábavu v podobě hudebních vystoupení nebo soutěží. Třeba v držení půllitru v natažené ruce, hodu sudem na dálku a dalších. Zájemci si budou také moci prohlédnout chmel, který vyrostl na letos založené chmelnici, a mnoho dalšího. Více informací zde.

Všechny chutě světa

V krásném prostředí dobřichovického zámku budete moci okusit pokrmy z nejrůznějších koutů planety. Food festival Všechny chutě světa, který se koná v sobotu, návštěvníky vezme na exkurzi kuchyněmi napříč kontinenty. Ochutnat budete moci třeba vietnamské bun cha, mexickou quesadillu, africkou samosu či malajskou laksu.

Jihočeský kraj

Benefiční běh

Chcete si zasportovat a zároveň udělat dobrou věc? Vypravte se v sobotu do Nové Bystřice na třetí ročník závodu Běh Českou Kanadou. Výtěžek z letošního startovného přispěje na bezbariérovou rekonstrukci koupelny hendikepovaného Jiřího Jandy, trpícího dětskou mozkovou obrnou. Připraveny jsou dvě tratě dlouhé 6,5 a 10,5 kilometrů. Nezapomeňte se registrovat. Více zde.

Plzeňský kraj

Plzeňský cyklovlak

V sobotu začne svoje pravidelné jízdy vůbec první cyklovlak. Vypravován bude až do konce září každou sobotu a turisté s koly i bez nich ho budou moci využít na cestu do Českého lesa. Jezdit bude přes Stříbro a zpět po domažlické trati. Cyklovlak můžete využít jako dopravní prostředek pro svoje cyklotoulky nebo turistiku. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Jarmark a mše

Na zámku Kynžvart se v sobotu uskuteční jarmark a poutní mše svatá. Tradiční zábavně kulturní akce nabídne třeba divadelní či hudební vystoupení, soutěže pro všechny věkové kategorie, ale i prohlídky zámku a parku. Chybět samozřejmě nebude možnost pořídit si nějaký pěkný řemeslný výrobek nebo si dát dobrotu v některém ze stánků. Více informací zde.

Ústecký kraj

Nejlepší zelňačka

V obci Růžová na Děčínsku se v sobotu utkají týmy v soutěži o nejlepší zelňačku. Pokud jste se nestihli sami přihlásit, můžete se vypravit aspoň na ochutnávky a soutěžní produkty hodnotit. Současně s akcí bude v Růžové probíhat také závod s názvem Růžovský panter na necelých 7 kilometrů. Více se o obou akcích dozvíte zde.

Liberecký kraj

Umělecký týden

V sobotu začíná v Liberci Art Week, týden plný přednášek, komentovaných prohlídek nebo vystoupení. Těšit se můžete na nespočet akcí napříč městem, na některé výstavy bude vstup zdarma. Zahájení akce proběhne odpoledne na náměstí Dr. E. Beneše, součástí bude zvuková performance Maxe Mohla a komentovaná prohlídka v kině Varšava. Kompletní program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Prohlídky pralesa

Od června do září se budou konat komentované prohlídky po krkonošských (pra)lesích. Na první z nich můžete vyrazit už v sobotu, kdy se podíváte do Kotelského dolu. Akce má představit rozsáhlé spektrum lesů od listnatých přes smíšené až po horské smrčiny. Dozvíte se nejrůznější zajímavosti o tamním porostu a o místech, kde je příroda stále nedotčená. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Fresh Festival

Při své poslední zastávce zavítá putovní Fresh Festival do Pardubic. Přehlídka dobrého jídla láká na dobroty od kuchařských mistrů, třeba Zdeňka Pohlreicha a dalších. Chybět nebudou kulinářské workshopy a show. Festival doprovodí rozmanitá nabídka z minipivovarů nebo nejlepších českých i zahraničních vín. Více informací zde.

Vysočina

Večerní koncert

Vyrazte v neděli za kulturou. V Třebíči se uskuteční koncert souboru Musica Florea a na programu bude dílo Wolfganga Amadea Mozarta Hudební žert, které si utahuje z kompozičních postupů a prapodivných nápadů různých hudebních skladatelů. Koncert začíná v 19:30 hodin a koná se v rámci festivalu Concentus Moraviae. Více zde.

Jihomoravský kraj

Nejlepší guláš

Vydejte se v sobotu do Šaratic, kde se uskuteční soutěž o nejlepší kotlíkový guláš. Kdo se nebude přímo účastnit, může výsledné pokrmy alespoň chutnat. O výsledcích totiž nerozhodne pouze porota, ale také sami návštěvníci. Připraveno je také několik druhů piv či točených limonád nebo fotografický výstava mapující historii obce. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Výstava o ČSR

Zanedlouho bude v Přerově končit výstava mapující 100 let výročí od založení ČSR. Nynější expozice se soustřeďuje především na klíčové okamžiky z období budování socialismu, Pražského jara, tak, jak se vyvíjely na Přerovsku. Prostřednictvím instalací a fotografií se přenesete do historie města, akci doprovázejí také přednášky či komentované prohlídky. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Pivovarské slavnosti

Milovníci zlatavého moku jsou v sobotu zváni do Pivovaru Malenovice. Bude se slavit a především pít. Ochutnat budete moci na 25 druhů piva, včetně točeného bezlepkového. Chybět nebude udírna, bramboráky a další dobroty, které zaženou hlad. Akci doplní hudební program, zahraje například Big band ZUŠ Malenovice a další. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Frýdlantský duatlon

Přijďte poměřit síly s ostatními závodníky na Frýdlantském duatlonu, který se koná v sobotu. Trasa závodu v Beskydech bude složena z běžeckého a cyklistického úseku. Akce bude doplněna dalšími aktivitami, například také v závodu čtyřčlenných týmů ve výnosu bečky piva na vrchol Lysé hory. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám