Hlavní obsah

Nebaví vás tradiční památky? Projděte se na dovolené s alpakou

Jít s dobou je nutné ve všech oblastech, cestování nevyjímaje. A protože centra evropských metropolí už teď přetékají turisty, je nutné hledat nové atrakce stranou nejfrekventovanějších míst. Ale jak tam návštěvníky nalákat? Co mají rádi malí i velcí bez rozdílu? Přece chundelaté čtvernožce. Psa má každý druhý doma, ale co takhle lamu? Procházka s roztomilým sudokopytníkem je dnes jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí Edinburghu.

Foto: Profimedia.cz

Alpaky lákají turisty zhruba osm kilometrů od centra Edinburghu. Ilustrační fotografie

Článek

Hlavní město Skotska se honosí širokou škálou historických památek. Edinburský hrad datující se do 11. století stojí na skále vysoké 135 metrů, velmi oblíbené jsou též tzv. Královská míle, cesta vedoucí z hradu ke třem významným kostelům, nebo pestrobarevná stará část města.

Edinburgh je vyhledávaný i kvůli kvalitním muzeím, zejména Národnímu muzeu Skotska a skotské národní galerii nebo Národní portrétní galerii. Příroda je zase zastoupena v jedné z nejstarších botanických zahrad Spojeného království a četných parcích. To vše má dnes ale huňatou konkurenci.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Edinburský hrad je především rozehlou pevností.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Královská cesta je plná pouličních umělců všeho druhu.

Jedním z deseti největších taháků Edinburghu podle návštěvníků je teprve loni zřízená kratochvíle – procházka s domestikovanou lamou, alpakou. Sudokopytníkům, chovaným především v Jižní Americe kvůli velmi kvalitní vlně, se ve Skotsku nebývale daří a v dobách mezi stříháním fungují jako milí společníci k procházkám.

Vymyšlené je to doslova geniálně. Hlavní komoditou farmy je ceněná vlna. Ale alpaky se „ve volném čase“ procházejí s turisty, kteří se s nimi navíc ochotně pomazlí, což prý kvůli své přítulné sociální povaze zvířata přímo milují. A farma tak má i drobný vedlejší příjem. Nutno dodat, že to je zjevně oboustranně výhodný obchod, protože turisté odcházejí nadšení a nešetří superlativy. A alpaky si to prý užívají stejně.

Zhruba dvouhodinová procházka s alpakou vyjde na 20 liber (bezmála 600 korun) a je nutné si ji rezervovat se značným předstihem. Alpaky jsou tak oblíbené, že víkendy jsou rezervované na tři měsíce dopředu.

Farma navíc funguje i jako výzkumné a terapeutické centrum. Spolupracuje se školami a angažuje se v charitě, nedávno například přivítala studenty vystresované po zkouškách a obyvatele městského hospice.

Yvone z Kanady popsala netradiční procházku jako to nejlepší odpoledne ve svém životě. Karen, která lamy navštívila s dalšími přáteli, si zase pochvalovala nádherný výhled na město a dodala, že se nejen dozvěděla hodně zajímavých informací o životě alpak, ale že byly všechny velmi přátelské, extrémně nadýchané a každá měla svou vlastní milou osobnost.

Vesměs všichni návštěvníci si chválí možnost nenáročného pohybu na čerstvém vzduchu v krásné krajině a odpočinek od obrazovek počítačů a mobilů. Snad s výjimkou nějakého toho selfie. Alpaky jsou prý totiž tak roztomilé, že není možné se s nimi nezvěčnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám