Hlavní obsah

Krkonošská pivní stezka zahajuje sezónu. Letos se rozrostla

Právo, Vladislav Prouza

Zastávek na Krkonošské pivní stezce, která v pátek 1. června zahajuje další sezónu, každoročně přibývá. Skupinu horských minipivovarů letos rozšířila varna v Peci pod Sněžkou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Stezku otevírají pivní speciály z Trautenberku v Horní Malé Úpě.

Článek

„Počet lokálních minipivovarů se v letošní, páté sezóně rozrostl z pěti na šest. Nováčkem je Pecký pivovar z Pece pod Sněžkou. Projekt se rozrůstá o nová místa a nové lokální značky piva. Jde o potvrzení, že původní záměr byl správný, a stejně kladně to přijali i lidé,“ konstatoval duchovní otec originální horské trasy Karel Polívka z Friesových bud.

Stezce dlouhé 35 kilometrů se startem u pivovaru Trautenberk v Horní Malé Úpě dominuje pivní speciál Paroháč z Luční boudy podávaný v nadmořské výšce 1400 metrů. Pivo na Luční boudě čepují z místního minipivovaru přímo do půllitrů.

„Jde v Česku o poměrně složitou technologicky ojedinělou záležitost. Ta by měla kvalitě piva, jež trpí jakoukoli manipulací, jenom prospět,“ míní spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová.

Doplní ji akce

Cestu po hřebenech od půllitru k půllitru horalé doporučují rozdělit na minimálně dvě dvoudenní etapy. Nocleh nabízí každá horská bouda s vlastním pivem od Horní Malé Úpy přes penzión Andula u Friesových bud mezi Pecí pod Sněžkou a Špindlerovým Mlýnem po vrchlabské pivovary Pivovarská bašta a Hendrych.

Piva uvařená v Krkonoších a nabídku místní gastronomie doplní během provozní doby Krkonošské pivní stezky řada kulturních a společenských akcí. „Letos, už v pátek 29. června, chystáme oslavu 395. výročí položení základního kamene Luční boudy. Připravujeme křest knihy pohádek od našeho bernardýna Bohouše a sudy piva pro návštěvníky zdarma,“ láká Sovová.

Návštěvníci pivní stezky si trasu mohou zpestřit nejen ochutnávkou piva. Suvenýr v podobě stylového otvíráku získají všichni majitelé slosovatelné kartičky s minimálně čtyřmi razítky bud na trase.

Pravidla k nároku na otvírák letos pořadatelé změkčili. „Vzhledem k náročnosti a aktuální délce trasy se letos mohou na otvírák těšit i ti, kteří neprojdou stezku celou. Pro účast v říjnovém slosování o ceny je však stále třeba razítko ze všech šesti zastávek,“ upřesnil Polívka.

Reklama

Výběr článků

Načítám