Hlavní obsah

Na splavněné Vltavě přibývá lodí i turistů

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po otevření plavební komory na přehradě a jezu Hněvkovice doplují nyní menší lodě po Vltavě z Českých Budějovic až do Prahy a dále. Loni vyrazilo mezi Hlubokou nad Vltavou a Budějovicemi přes dva tisíce plavidel s osmi tisíci lidmi. O víkendu startuje nová sezóna a turisté se mohou těšit na nové výlety.

Foto: Právo

Na Vltavě mezi Českými Budějovicemi a Prahou je každý rok plavidel i turistů víc a víc.

Článek

„Nyní jsme si pořídili historickou osobní loď Pálava z Hamburku. Bude jezdit z Týna nad Vltavou až na zámek Mitrowitz v Kolodějích nad Lužnicí, kde bude pro návštěvníky připravená prohlídka. Bude jezdit pravidelnou linku, to znamená v červnu o víkendech a o prázdninách každý den, ale v pondělí má zámek zavřeno,“ sdělil majitel společnosti Jihočeská plavební David Machart.

Upozornil, že v květnu bude společnost spouštět na vodu pravidelný přívoz z Hluboké nad Vltavou na zámeček Ohrada. „Zůstává stávající linka z Hluboké nad Vltavou do Týna a zpátky i další trasa mezi Týnem a nádrží Kořensko,“ vysvětlil Machart.

I podle něho se zvyšuje zájem o vodní cestu a lodí i turistů každým rokem přibývá. Prý nevadí ani nižší most v Týně nad Vltavou, kterým neprojedou malá plavidla, a Povodí Vltavy by jej mělo do roku 2022 udělat zvedacím. Turisté si budou moci prohlédnout i České Budějovice z nové lodi Rozálie, která bude kotvit na slepém rameni Malše.

Zahájení bude v sobotu

Novinkou letošní sezóny bude i rozšířená provozní doba plavebních komor v úseku České Budějovice–Kořensko. „Se zvyšujícím se počtem plavidel se zvyšuje i poptávka po dalších službách. Pro ty, kteří jsou přímo na palubě, poslouží mobilní aplikace Vltava Resort, ve které vůdci plavidel najdou veškeré informace o vltavské vodní cestě. Najdou v ní také informace o možných turistických cílech na pevnině,“ zmínila ředitelka obecně prospěšné společnosti In Regio Lucie Fialová.

Doplnila, že zahájení sezóny bude v sobotu po 14. hodině v Týně nad Vltavou, v Českých Budějovicích, v Hluboké nad Vltavou i v Purkarci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám