Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte rumy ze světa, české speciality nebo med

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí květnová sobota bude patřit zejména gastronomickým akcím. V Praze můžete vyrazit na burgery nebo na festival rumu. Kvalitní med bude k ochutnání v Hulicích, české speciality v Litomyšli nebo na hradě Veveří. Milovníci pohybu mohou vyrazit na závod Barvám neutečeš nebo na karlovarský půlmaraton.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte do Žlutých lázní na Rumfest, kde ochutnáte kvalitní rum z celého světa. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival rumu

Chcete ochutnat rumy z různých koutů světa? Vyrazte v sobotu do Žlutých lázní, kde se uskuteční pátý ročník festivalu Rumfest. Za speciální ceny na vás čeká široká nabídka rumů a koktejlů, kromě degustací ale také semináře s odborníky, připravena je také barmanská soutěž. Více najdete zde.

Festival elektrokol

Pokud jste fanoušky cyklistiky, vyrazte o víkendu do pražské Krče na festival elektrokol. Vstup na akci je zdarma a budete si moci vyzkoušet nejrůznější druhy e-biků, městských, terénních i trekingových na testovacím okruhu. Připraven je i doprovodný program nebo občerstvení. Podrobnosti najdete zde.

Pivo a burgery

Vyrazte v neděli na Karlínské náměstí, kde se uskuteční hostina pro všechny milovníky burgerů a piva. Těšit se můžete na 20 řemeslných pivovarů z Čech i Moravy, ale dozvíte se, jak si lze pivo uvařit i doma. Mimo to ochutnáte ty nejlepší burgery z karlínských podniků. Kdo by neměl chuť ani na jedno, může si dát polévku, dorty nebo víno. Další informace zde.

Středočeský kraj

Pivovarské slavnosti

V sobotu se budou v Kutné Hoře konat slavnosti piva. Ochutnáte vše, co se ve městě vaří, budete si moci prohlédnout pivovar a vyslechnete hudební vystoupení několika kapel. Zahrají například Rybičky 48 či Visací zámek. Chybět nebude ani občerstvení. Více informací najdete zde.

Medová noc

Ve Včelím světě v Hulicích se v sobotu uskuteční sladká Medová noc. Znamená to, že budete moct muzeum navštívit ve večerních hodinách a užít si jeho atmosféru v netradiční podobě. Sami si budete moci vyzkoušet namíchat koktejl z medu a bylinek, ale také ochutnat různé druhy medů či medovin. Více zde.

Jihočeský kraj

Barvám neutečeš

Barevný běžecký závod Barvám neutečeš se o víkendu přesune do Českých Budějovic. Zapomeňte na pětikilometrové trati na všechny starosti a přijďte si zkrátka udělat radost pohybem. Nejde o výkony ani o časy, celou trať můžete klidně projít s přáteli i rodinou. Po závodu je připraven doprovodný program. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Plzeňské dvorky

Druhý ročník akce Plzeňské dvorky otevírá zákoutí města, do kterých byste se jen tak nepodívali. V historickém centru se nacházejí tajemná zákoutí a dvorky, které obsahují někdy až překvapivé vybavení, třeba studny. Vstup na akci je zcela zdarma, přichystán je i doprovodný program nebo komentované prohlídky. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Karlovarský půlmaraton

Běžecký seriál RunCzech tentokrát zavítá do Karlových Varů. V sobotu se tam uskuteční půlmaraton, jehož trasa povede i podél slavných kolonád a historických lázeňských budov. Kromě hlavního závodu se uskuteční například i rodinný běh. Registrovat se můžete zde.

Ústecký kraj

Festival zdraví

Chcete vědět, jak se co nejlépe udržet v kondici a fit? Pak navštivte Superfestival zdraví, který se v sobotu uskuteční v Oblastním muzeu v Mostě. Dozvíte se o novinkách z oblasti zdravé výživy, nebudou chybět ochutnávky, workshopy a přednášky. Na akci se představí navíc nejrůznější restaurace, kavárny, regionální farmáři či sportovní kluby. Více zde.

Liberecký kraj

Antický festival

V sobotu se bude ve Vítkově u Chrastavy konat antický festival. Diváci se při něm seznámí třeba s vojáky římských legií, starými Kelty, Germány. Zájemci si budou moci vyzkoušet, jak těžký byl výcvik legionářů nebo jaký byl život v barbarském ležení. K vidění budou také stará řemesla. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Polický vandr

Přijďte se o víkendu pořádně projít. Třetí květnová sobota bude patřit 43. ročníku Polického vandru, na kterém si můžete vybrat ze dvou tras, buď 15kilometrové nebo 25kilometrové. Start obou z nich bude z fotbalového hřiště v Polici nad Metují. Více zde.

Pardubický kraj

Gastronomické slavnosti

Podle slavné kuchařky Dobromily Magdaleny Rettigové jsou pojmenovány gastronomické slavnosti, které se už posedmé uskuteční v Litomyšli. Po celý víkend budete moci ochutnat nejrůznější dobroty podle starých receptů. Bude se péct maso, vařit guláš či svíčková a mnoho dalšího. Kompletní program najdete zde.

Vysočina

Cyklovýlet

Projížďka kolem Telče je určena všem, kdo se rádi hýbou na čerstvém vzduchu, rádi se baví, ale nepohrdnou ani dobrým jídlem a pitím. Na skoro 50 kilometrů dlouhé trase čekají zastavení v oblíbených hospůdkách, následovat bude večerní posezení s živou hudbou a grilovanými dobrotami. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Ochutnej Česko

Hrad Veveří bude v sobotu hostit akci Ochutnej Česko, kde budete moci skutečně ochutnat tuzemské speciality napříč regiony. Z nápojů budou v nabídce piva z minipivovarů, vína, domácí sirupy a limonády, z jídla pak například frgály, paštiky, uzeniny či sýry. Připraveny budou i workshopy a další program. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Chutě světa

Ochutnat speciality z celého světa budete moci v sobotu v Zábřehu. Festival Jídlo na ulici představí pochoutky z různých koutů naší planety, ochutnáte známou klasiku, ale i neotřelou exotiku. Těšit se můžete na severskou, mexickou či thajskou kuchyni, ale třeba i na pokrmy z Pobřeží slonoviny. Nebude ale chybět ani kuchyně známá od babiček a prababiček. Více zde.

Zlínský kraj

Hanácký den

Seznamte se s hanáckým folklórem na akci, která se v sobotu uskuteční v Kroměříži. Formou prezentací poznáte regionální soubory, kroje, zvyky i obyčeje. Na mlsouny čeká krajová kuchyně a její speciality, chybět ale nebudou ani tvůrčí dílny nebo jarmark s nabídnou produktů od regionálních výrobců. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Mezinárodní den muzeí

Přijďte v sobotu oslavit Mezinárodní den muzeí na hrad Hukvaldy. Vstup na akci bude zdarma a těšit se můžete třeba na zahájení výstavy Šlechtická sídla Frýdecko-Místecka nebo na divadelní představení. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám