Hlavní obsah

Květinové slavnosti v Nizozemí startují už za pár dní

Právo, lav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z každoročních hitů jarního cestování jsou zájezdy na květinové slavnosti v Nizozemí. Jejich nejvýznamnější částí je Květinové korzo, které se letos odehraje v sobotu 21. dubna a kterým tradičně vrcholí závěr jarní květinové sezóny.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Květinové záhony v parku Keukenhof

Článek

Průvod nazdobených alegorických vozů vyjíždí z městečka Noordwijk kolem půl desáté a o dvanáct hodin později dorazí s několika zastávkami do necelých třicet kilometrů vzdáleného města Haarlem. Tam jsou nazdobené vozy k vidění ještě celý následující den.

Květinové korzo není jen průvodem alegorických vozů, z jejichž výzdoby přecházejí oči. Po celé trase se koná velká lidová slavnost s místními kapelami, kroji a gastronomickými přehlídkami.

Foto: Profimedia.cz

Květinové korzo startuje již tuto sobotu.

Součástí výletu na květinové slavnosti bývá i návštěva „zahrady Evropy“, parku Keukenhof. S téměř třemi desítkami hektarů a patnácti kilometry cest a pěšin je to největší květinový park v Evropě. Je otevřený pouze po dva jarní měsíce a během nich ho navštíví stovky tisíc lidí. V té době v parku kvete kolem sedmi miliónů tulipánů, narcisů, hyacintů a krokusů. Správci parku říkají, že k jeho prohlídce by si návštěvník měl vyhradit čtyři hodiny.

Nizozemí je právem označováno za evropskou kolébku tulipánů. Počty cibulek, z nichž se květiny pěstují, jdou do miliard.

Foto: Profimedia.cz

I takto monstrózně mohou některá květinová aranžmá vypadat.

V Keukenhofu a na přilehlých polích stovek pěstitelů lze vidět tulipány nejrůznějších tvarů a barev. Nejvhodnější dobou k návštěvě jsou poslední dva dubnové týdny. Poté začíná sklizeň. Květiny se ořežou a cibulky, kvůli nimž se celá ta paráda koná, se vydloubou z půdy, ošetří a poté putují na trhy po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám