Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Poznejte velikonoční zvyky i lidová řemesla

Novinky, mšv

Na víkend je připraven bohatý velikonoční program. Na různých místech po České republice se můžete seznámit s lidovými zvyky, uplést si pomlázky, ozdobit kraslice a ochutnat tradiční velikonoční dobroty. Mnoho z těchto akcí také doprovodí ukázka lidových řemesel. Zajímavostí pak může být stloukání másla nebo výroba sýru.

Foto: Profimedia.cz

Namalujte si s dětmi vajíčka. Ilustrační foto

Článek
Praha

Struny dětem

Do pražského Minoru se o prvním jarním víkendu vrací rodinný festival Struny dětem. Nabídne především pestrý hudební program, hosty budou například Thom Artway, Ondřej Ruml či violoncellistka Terezie Kovalová. Chybět ovšem nebudou ani nejrůznější výtvarné či divadelní workshopy. Podrobný program najdete zde.

Staročeský jarmark

Už se nemůžete dočkat Velikonoc? Pak vyrazte v sobotu do Toulcova Dvora na Praze 10, kde se koná staročeský velikonoční jarmark, při němž se seznámíte s tradicemi, které se k jarním svátkům vážou, ale i s řemeslníky. Chybět nebude jarní zpívání, pohádky nebo ochutnávka velikonočních pokrmů. Více zde.

Rodinná dílna

V galerii DOX se uskuteční výtvarná dílna. Věnovat se bude ztvárnění společných rodinných vzpomínek pomocí koláže. Jaké ty vzpomínky budou. je jen na účastnících, můžete diskutovat, improvizovat, ale především tvořit. Akce doprovází výstavu Josky Skalníka, výtvarníka a jednoho z předáků Jazzové sekce, nazvanou My tancovat nemusíme. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Velikonoční výstava

O víkendu začne v kutnohorském kostele svatého Jana Nepomuckého výstava věnovaná Velikonocům. Návštěvníky seznámí s postním obdobím a začátkem samotných Velikonoc, nebudou chybět kraslice, tradiční jídlo a pečivo, ale také texty s různými zajímavostmi a informace o nejdůležitějším křesťanském svátku. Více zde.

Kočičí pohádka

Pokud si chcete sobotu zpříjemnit pohádkou, vyrazte do Hálkova městského divadla v Nymburce. Kočičí pohádka je plná tance a bláznivostí. Nahlédněte do světa těchto domácích mazlíčků a poznejte jejich osudy. Vstupné je 60 korun. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Orientační běh

Vezměte své ratolesti na orientační závod pro děti, vhodný i pro ty nejmenší. U fotbalového hřiště v Táboře-Měšicích budou připraveny tři trasy, z nichž ta nejjednodušší bude vyznačena fáborky. Na účastníky do 15 let čekají odměny v podobě diplomu a drobné ceny. Akce je zdarma. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Kreativní dílny

Navštivte v sobotu Pivovarské muzeum v Plzni, kde se uskuteční tradiční kreativní dílny. Tentokrát se ponesou v jarním duchu. Přivítejte jaro třeba výrobou pomlázky z čerstvých vrbových proutků. Vyrobit si budete moci i zajíčky nebo ptáčky na kolíčku. Cena dílny je 50 korun. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Vítání jara

Vyžeňte definitivně zimu. Rozloučit se s ní můžete v sobotu na Horním hradě. Nazdobenou Moranu pošlete po proudu potoka a pak zavládne na hradě jarní veselí. Chybět nebude veselý hudební program s tancem nebo kejklíři. V kreativních dílnách si zase budete moci vyrobit pěkné upomínkové předměty. Více zde.

Ústecký kraj

Velikonoce ve skanzenu

Kde jinde poznat pravé lidové Velikonoce než v živoucím skanzenu v Zubrnicích? Seznámíte se s tradičními zvyky, ozdobíte si kraslice, a to hned několika technikami, upletete pomlázku, a kromě dalších dobrot budete moci ochutnat i mazanec pečený v kamnech. Chybět ovšem nebudou ani tvořivé dílničky pro děti. Další informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Velikonoční odpoledne

Naladit se na velikonoční atmosféru můžete v neděli v Severočeském muzeu v Liberci. Připravena je zejména řada pohybových aktivit pro rodiče s dětmi, chybět ovšem nebudou ani tvořivé dílny nebo možnost zakoupit si a ochutnat tradiční staročeské pečivo. Vstupné je 50 korun. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Zpět do minulosti

V sobotu se bude u Památníku bitvy 1866 na Chlumu zahajovat další turistická sezóna. Při této příležitosti je připravena přehlídka uniformovaných jednotek rakouských a pruských vojáků, komentovaná prohlídka výstavy dobových uniforem nebo nahlédnutí do života civilistů v průběhu války. Detaily najdete zde.

Pardubický kraj

Výroba másla

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě zve na netradiční cyklus dílen Už vím proč, dědo! Při sobotním pokračování si návštěvníci zkusí, jak si doma vyrobit máslo, ale pěkně postaru. V máselnici si ho zkusíte utlouct a pak vytvarovat v dřevěných formách. Mimo to se ale dozvíte také to, jak si v domácích podmínkách vyrobit sýr. Podrobnosti zde.

Vysočina

Tvoření v elektrárně

Přivítejte jaro v místech, kde byste to nejspíš nečekali. O víkendu se v jaderné elektrárně Dukovany budou konat speciální velikonoční dílny. Vedle klasických exkurzí si tak budete moci vyzkoušet pletení pomlázek, malování kraslic nebo výrobu papírových kuřátek. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Velikonoční zvyky

Navštivte o víkendu skanzen ve Strážnici a poznejte, jaké zvyky se vážou k velikonočním svátkům od vynášení smrtky, přes pletení pomlázek a malování kraslic. Akci doplní také jarmark, na kterém pořídíte spoustu tematického zboží a dekorace. Podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Probouzení netopýrů

Fascinují vás netopýři, nebo se jich naopak děsíte? Tak či tak, zblízka se s nimi můžete seznámit při sobotní akci v Javoříčských jeskyních, kde proběhne akce nazvaná Probouzení netopýrů. Se zkušeným zoologem se dozvíte zajímavosti o těchto okřídlených savcích, místo na prohlídku je ovšem potřeba si předem rezervovat. Více informací zde.

Zlínský kraj

Den otevřených dveří na nádržích

Světový den vody otevře dveře několika nádrží. Nahlédněte do nádrží Bystřička, Brno či Slušovice a podívejte se do míst, která jsou běžně návštěvníkům nepřístupná. První zmíněná z nádrží je navíc jednou z nejstarších v Česku a byla prohlášena za kulturní památku. Detaily se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Velikonoce na hradě

O víkendu ožije Slezskoostravský hrad velikonočním veselím. Uskuteční se zde jarmark s ukázkami řemesel, kde si budete moci uplést velikonoční památku nebo si ozdobit vajíčko. Zároveň můžete načerpat inspiraci na další jarní tvoření a dekorování, chybět nebudou ani folklórní soubory nebo divadlo pro malé i velké. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám