Hlavní obsah

Tulipány jsou nejen Nizozemsko, ale i Indie. Tamní zahrada je největší v Asii

Novinky, mšv

Když se řekne tulipán, většina lidí si ho neodmyslitelně spojí s Nizozemskem. Na pestrobarevné jarní květiny ale láká turisty i Indie. Tamní zahrada Indira Gándhí Memorial Tulip Garden, která je největší svého druhu v Asii, se už pomalu začíná připravovat na příliv návštěvníků. Ročně v ní kvete kolem 1,25 miliónu květin, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indická zahrada s tulipány je největší svého druhu v AsiiVideo: Reuters

 
Článek

Aktuálně probíhají v zahradě finální úpravy, tulipány teprve začínají kvést. „Jsme skoro hotoví, potřebuje dodělat pár věcí a do týdne nebo deseti dnů jsme zcela připraveni na otevření,“ uvedla Mathura Masúmová, která se v zahradě ležící nedaleko Šrínagaru stará o pěstování a kultivaci rostlin. Rozkvetlý park ročně navštíví tisíce turistů nejen z okolních indických států, ale z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

V zahradě pěstují na 50 druhů tulipánů.

Ročně tu prý roste kolem 1,25 miliónu tulipánů více než 50 různých druhů. Nově tu ale návštěvníci naleznou i dlouhé vodní kanály nebo zahradu, v níž rostou čajové rostliny odrůdy hyson, které se tradičně pěstují v Číně. „Letos budou moci návštěvníci spatřit spoustu nových věcí a přidali jsme i mnoho nových odrůd tulipánů,“ uvedl zahradník Ghulam Rasúl.

Foto: Profimedia.cz

Plně rozkvetlé bývají květiny zhruba tři týdny.

V plném rozkvětu jsou tulipány začátkem dubna a údolí kolem Šrínagaru dodávají prý velmi nadpozemskou auru. Kvůli ní mnozí zdejší oblast nazývají rájem na zemi. Obvykle si mohou návštěvníci užít pohled na pestrobarevné rostliny po dobu tří týdnů, ale záleží na aktuálním počasí. Silné deště nebo naopak velké sucho je mohou poničit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám