Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Přivítejte Velikonoce, zajděte na tvořivou dílnu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečné jaro se zelenými stromy je sice ještě v nedohlednu, ale pokud se ho už nemůžete dočkat, přivítejte ho v předstihu. Na řadě míst se o víkendu konají velikonoční trhy, například v Praze, u Plzně nebo na zámku Doudleby nad Orlicí. S dětmi můžete zajít také na několik tvořivých dílen, které se rovněž ponesou v jarním a velikonočním duchu.

Foto: Profimedia.cz

Ozdobte si s dětmi vajíčka. Ilustrační foto

Článek
Praha

Velikonoční trhy

Přijďte se s dětmi naladit na jaro. V sobotu začínají na Staroměstském náměstí Velikonoční trhy, které nabídnou ukázky tradičních zvyků, řemesel, lidovou atmosféru, ale i dobré jídlo. Pořídíte zde navíc celou řadu velikonočních a jarních dekorací a připraven je i doprovodný program. Trhy se v Praze konají také na náměstí Republiky nebo Václavském náměstí. Další informace zde.

Světlo a život

V Nové budově Národního muzea je výstava Světlo a život, která se zabývá důležitostí slunečních paprsků. V sobotu se jí můžete zúčastnit v rámci komentované prohlídky. Dozvíte se mnohé zajímavosti o zvířatech, kteří žijí bez světla, ale navštívíte i travnaté pláně plné sudokopytníků, a nakonec se dozvíte, jaký význam má světlo v deštném lese. Podrobnosti zde.

Hrátky s čertem

Kdo by neznal slavnou televizní pohádku Hrátky s čertem? Na její divadelní provedení se můžete přijít podívat v neděli do Kulturního domu Kyje. Setkáte se s oblíbenými postavami Martinem Kabátem, Káčou i princeznou. Vstupenky jsou za 50 korun. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Putování za skřítky

Vyrazte o víkendu na zámek v Mníšku pod Brdy a vydejte se na putování za zámeckými skřítky. Na dětských prohlídkách se podíváte do kouzelného sklepení, hodinového věže, ale nebude chybět ani výtvarný ateliér. Místo si včas rezervujte. Více zde.

Vynášení Morany

Rozlučte se se zimou v Mělníku. Tamní Regionální muzeum chystá na neděli tradiční vynášení Morany, kterému bude předcházet velikonočně laděný program. Na něm se seznámíte s tradicemi, zahrajete si hry a nebude chybět tvořivá dílna. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Loučení se zimou

Morana se bude v neděli vynášet i v Českých Budějovicích. Zúčastněte se divokého průvodu, který povede z Piaristického náměstí až ke Zlatému mostu, kde bude Morana utopena. Dávný lidový zvyk je vhodný pro všechny věkové generace, do průvodu si nezapomeňte vzít řehtačky, bubínky či další nástroje. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Velikonoční trh

Na jaro se můžete naladit na velikonočním trhu v Chrástu u Plzně, který se uskuteční v neděli. Těšit se můžete na nepřeberné množství velikonočních dekorací v podobě květinových aranžmá, věnců, ale také na kraslice, keramiku, perníčky a další. Pro děti jsou připraveny tematické tvořivé dílničky. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Zdobení vajíček

Hroznatova akademie Kláštera premonstrátů v Teplé bude v sobotu hostit tvořivou dílničku pro rodiny s dětmi. Pod vedením zkušené lektorky se podíváte na zoubek několika zdobícím technikám na vajíčka. Pokud chcete mít jisté místo, včas si ho rezervujte. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Pastýřská 50

Pokud jste pro každou legraci, vyrazte v sobotu do děčínské zoo. Bude se zde konat druhý ročník recesistického závodu na běžkách Pastýřská 50, v němž nepůjde vůbec o sportovní výkony a rekordy, ale o staré běžky a retro oblečení. Soutěžit se bude v několika kategoriích, závod je otevřen i dětem. Připraveny jsou i doprovodné soutěže. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Vítání jara na zámku

V sobotu se bude na zámku Horní Libchava zahajovat sezóna a vítat jaro. Na návštěvníky bude čekat spousta pohádkových bytostí, které vás provedou zámkem nebo povedou dětské dílny. S některými si budete moci zahrát jarní hry a čekají vás také dvě pohádky. Detaily najdete zde.

Královéhradecký kraj

Velikonoční jarmark

V krásných kulisách zámku Doudleby nad Orlicí se v neděli uskuteční velikonoční trh s pravou českou zabijačkou. Na vepřových pochoutkách si mohou pochutnat rodiče, na děti zase čekají dětské dílničky, malování na obličej nebo projížďky na oslících či ponících. Nebude ovšem chybět ani pletení pomlázek nebo barvení vajec. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Oslava rovnodennosti

Do jarní rovnodennosti ještě pár dní zbývá, v předstihu ji ale můžete oslavit v Keltském archeoskanzenu Nasavrky. Nebude chybět tradiční vynášení smrtky a přinášení léta. Návštěvníci si budou také moct vyzkoušet barvení a zdobení vajíček, ale třeba i orbu polí. Podrobnosti zde.

Vysočina

Jarní dílničky

Rozlučte se se zimou v Sázavském klášteře. Kromě lidového zvyku vynášení Morany budou ovšem připraveny i jarně laděné dílničky nejen pro děti. Těšit se můžete na zdobení kraslic nebo cupcaků. Samotná Morana se před vynášením bude také vyrábět a zapojit se můžete i vy. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Skřetí výstava

Jste vy i vaše děti fanoušky fantasy a Pána prstenů? Pak vyrazte na brněnský Špilberk, kde je až do prvního dubna k vidění výstava Jeden kmen, která dokumentuje rasu skřetů ze známé knižní ságy. Zhlédnete ručně vyráběné zbraně, totemy a mnoho dalších rekvizit, které dokreslí zvuky či videoprojekce. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Dny mozku

O víkendu se v olomoucké Pevnosti poznání uskuteční Dny mozku. Na interaktivní výstavě se dozvíte, jak porozumět řeči neuronů, připraveny jsou také hry, optické klamy nebo rostliny, které dokáží ovlivnit lidské vnímání. Součástí bude také prezentace na téma paměť a její trénování. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Rodinná dílna

V sobotu se návštěvníci kroměřížské Květné zahrady mohou těšit i na speciální rodinnou dílnu. Při ní si pod vedením lektorů Metodického centra zahradní kultury v Kroměříži budou moci vyrobit květinu pro Kolombínu v rámci výstavy Kamélie Dell’Arte. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Velikonoce na zámku

Velikonoce zavítají předčasně o víkendu na zámek Kravaře. Návštěvníci se mohou těšit především na ukázky lidových řemesel, zdobení kraslic, historický jarmark, ale nebudou chybět ani tvořivé dílničky pro děti nebo loutkové divadlo. Co dalšího na vás čeká, najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám