Hlavní obsah

Muzeum voskových figurín Grévin v úterý ukončilo činnost v Praze

Pražská pobočka francouzského muzea voskových figurín Grévin kvůli hospodářským ztrátám ukončila k úterku svoji činnost. Na trhu českého zábavního průmyslu muzeum nabízející ve třech patrech domu v Celetné ulici desítky figurín tuzemských i zahraničních osobností působilo od roku 2014. Pro své vysoké provozní náklady nedosáhl tento projekt vyrovnaného rozpočtu. Za muzeum Grévin o tom informovala Daniela Pedret.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do pražské pobočky Muzea Grévin v Celetné ulici

Článek

„Pražská pobočka byla ze strany francouzských majitelů čtyři roky dotována a za celou tu dobu nedosáhla na vyrovnaný rozpočet,” uvedla Pedret. „Ani kontinuálně zlepšující se výsledky loňského fiskálního roku, ani úsilí pražského týmu, který docílil mimo jiné i významného zvýšení povědomí o této značce, nedokázaly zabránit opětovné ztrátě. Z toho důvodu bylo rozhodnuto ukončit po čtyřech letech činnost Muzea Grévin Praha,” sdělil na webu provozovatel.

Pražská pobočka muzea Grévin byla po roce příprav otevřena 1. května 2014. Celková investice do projektu se pohybovala kolem 11,6 miliónu eur (cca 290 miliónů Kč). Musée Grévin nabízelo náhled nejen do světa současného showbyznysu Česka a zahraničí, ale také do historie.

Inaugurace Donalda Trumpa se konala i v Praze

Návštěvníci se na ploše 3000 metrů čtverečních mohli setkat s Mahátmou Gándhím, Karlem IV., svatým Václavem, Charliem Chaplinem, Louisem Armstrongem, Janem Ámosem Komenským i s Mozartem. Nechyběly ani postavičky ze světa pohádek, třeba Krteček či Spejbl a Hurvínek.

Návštěvníci hodnotili kladně

Sály s interaktivními prvky měly podobu alchymistické dílny, literární kavárny, ateliéru vynálezů nebo tanečního sálu. Muzeum patřilo k oblíbeným cílům turistů, mělo velmi vysoké hodnocení od návštěvníků například na Facebooku či serverech, jako je Tripadvisor.

Pařížské muzeum Grévin vystavuje figuríny několika set známých osobností a ročně uvítá až 800 000 návštěvníků. Grévinovo muzeum bylo otevřeno v roce 1882 a dal je dohromady výtvarník Alfred Grévin na popud novináře Arthura Meyera.

Vlastníkem muzea je společnost Compagnie des Alpes. Další pobočky muzea jsou v Montrealu, Soulu a právě v Praze. V Praze zůstává muzeum voskových figurín založené v roce 1997 Zdeňkem Kočíkem, které sídlí v historickém centru metropole.

Reklama

Výběr článků

Načítám