Hlavní obsah

Kolumbijské řece se přezdívá tekutá duha. V létě má hned několik barev

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes zimu je Caño Cristales řeka jako každá jiná. V létě a na podzim se ale díky unikátnímu druhu podvodních rostlin promění v hotovou paletu barev. Nejvýraznější rudou doplňují žlutá, oranžová i zelená, díky čemuž si tento kolumbijský vodní tok vysloužil přezdívku tekutá duha, ale také přízvisko nejkrásnější řeky na světě.

Foto: Profimedia.cz

Nejvýraznější barvou řeky je tmavě červená.

Článek

Řeka, nacházející se v provincii Meta, je přes léto velkým turistickým tahákem. Vidět ji zbarvenou je pro mnohé životním zážitkem a možnost spatřit ji v pestrobarevném hávu je zhruba od konce července do listopadu.

Nejvýraznější barvou pohádkového toku je rudá, to kvůli rostlinám z čeledi nohonitcovitých, druhu sladkovodních bylin, které vyhlížejí spíše jako mořské řasy. Rostou ve všech rychle proudících řekách v tropech.

Ve skutečnosti se tedy nemění samotná barva vody, za nevšedním výjevem stojí kvetoucí byliny, které tok mění v přírodní hříčku. A komu by to snad bylo málo, najde na řece i řadu vodopádů a skalních útvarů.

Řeka navíc protéká horským pásmem Serrania de la Macarena, které je průsečíkem tří velkých a velmi diverzitních ekosystémů. Stojí mimo jiné na hranici And nebo Amazonského pralesa, proto tu lze narazit na mnoho druhů zástupců zvířecí i rostlinné říše. Přímo k řece se nicméně turisté dostanou jen s průvodcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám