Hlavní obsah

Tipy na víkend: Prověřte svou vytrvalost na běžkách, navštivte vepřové hody

Novinky, mšv

První březnový víkend se kvapem blíží, ale jaro je spíš ještě v nedohlednu. Za tuhou zimou můžete vyrazit do hor na několik běžkařských závodů, třeba na Krkonošskou 70 nebo Jesenickou 24hodinovku. Pokud ovšem dáváte přednost dobrému jídlu, můžete navštívit zabijačku v Chodové Plané, vepřové hody ve Velkých Popovicích nebo slavnosti uzeného na hradě Veveří.

Foto: Profimedia.cz

Dámy mohou vyrazit na svůj vlastní závod na Božím Daru. Ilustrační foto

Článek
Praha

Japonský festival

Přeneste se o víkendu do dalekého Orientu. Ve vinohradském Národním domě se totiž uskuteční festival zasvěcený japonskému lidovému umění. Kromě nejrůznějších workshopů se můžete těšit i na ochutnávky tradičních jídel země vycházejícího slunce, na saké, cukroví nebo i přípravu čaje. Podrobnosti se dozvíte zde.

Den svařáku

Předpověď počasí je neúprosná a zdá se, že mrazivé počasí jen tak nepoleví. Přijďte se proto zahřát svařákem do Vinotéky sv. Kláry v botanické zahradě, odkud pocházejí vína oceněná ze soutěží nejen v Česku, ale i ze zahraničí. Akce nabídne rozšířenou nabídku svařených vín a pít můžete už od 11.00 hodin. Více najdete zde.

Geosvět

Pokud patříte mezi vášnivé sběratele nerostů či minerálů, navštivte o víkendu výstavu Geosvět konající se v hotelu Olympik Congress. Na vlastní oči se můžete přesvědčit o kráse kamenů nebo si nechat ocenit vlastní nasbírané minerály či nerosty. Vstupné je 50 korun. Další informace zde.

Středočeský kraj

Vepřové hody

Než nastane postní doba, dorazte na pořádné vepřové obžerství do pivovaru ve Velkých Popovicích. Sami si budete moci vyzkoušet třeba přípravu jitrnic, tlačenky či jelítek a zároveň vše zmíněné i ochutnat a odnést si domů. Každou půlhodinu je také připravena prohlídková trasa velkopopovického pivovaru. Více najdete zde.

Den s Masarykem

V sobotu se v Lánech uskuteční tradiční oslava výročí narození Tomáše G. Masaryka. Od dopoledne můžete v tamním muzeu potkávat dobově oblečené postavy, včetně samotného prezidenta. Atmosféru později dokreslí ochutnávka oblíbených jídel významného českého státníka. Na programu je i pietní akt u Masarykovy sochy. Kompletní program najdete zde.

Jihočeský kraj

Odpoledne na ledě

Pokud rádi bruslíte, vyrazte v sobotu předvést své umění na Hornoplánskou brusli. Pláž u lipenské přehrady se stane dějištěm sportovní události, při které prověříte svou zdatnost, ale užijete si i spoustu zábavy. Soutěžit se bude v několika kategoriích a nebudou chybět ani kategorie superman či maminky s kočárkem. Podrobnosti o akci zde.

Plzeňský kraj

Chodská zabijačka

Přijďte ochutnat dobroty z čuníka na Pravou chodskou zabijačku. Uskuteční se v Chodové Plané a výrobu pochoutek budete moci sledovat na vlastní oči. Následovat bude mimo jiné průvod masek obcí, ale také první ročník soutěže strongmanů v tahání aut, zvedání klád či přetáčení pneumatik. Více zde.

Karlovarský kraj

Dámská jízda

Dámy, vyrazte v neděli na Boží Dar, kde se uskuteční akce jen pro vás, tedy bez mužů. Pětikilometrový běžkařský závod je vhodný prakticky pro všechny věkové kategorie i pro děti, na ty čeká pouze půlkilometrová trať. Akce se koná za každého počasí a společně se můžete rozcvičit v 10.30 hodin. Další informace zde.

Ústecký kraj

Knihařské řemeslo

Projděte si v sobotu výstavu Tajemství barokní knihy v litoměřickém muzeu. Společně s restaurátorkami se na komentované prohlídce blíže seznámíte s knihařským řemeslem v období baroka, ale dozvíte se také, jak se knižní památky z této doby restaurují. Dále jsou připraveny ukázky šití knižního bloku nebo výroby slepotisku. Více zde.

Liberecký kraj

Bedřichovský kvadriatlon

Už v sobotu se v Bedřichově uskuteční tradiční kvadriatlon. Je určen všem, kdo chtějí sportovat především pro dobrý pocit, ať už jsou handicapovaní, nebo ne. Připraveny jsou zároveň čtyři disciplíny na běžkách, mimo jiné biatlon nebo skikros. Závodit lze také ve dvojicích, i smíšených. Podrobnosti o akci najdete zde.

Královéhradecký kraj

Krkonošská 70

Jeden z nejdelších a nejnáročnějších běžkařských závodů se uskuteční v sobotu ve Špindlerově Mlýně. Krkonošská 70 se koná už od roku 1955 a prověří zdatnost všech účastníků. Ti, kdo se necítí na dlouhou trasu, mohou vyrazit na kratších 50 nebo 25 kilometrů. Druhým rokem se pojede také závod na takzvaném fatbiku. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Hudební jaro

V neděli započne v Pardubicích hudební festival Pardubické hudební jaro. Pokud vás už zima štve, nalaďte se na příjemnější strunu na celkem 24 koncertech, operních či baletních představeních. První den se můžete těšit například na Smetanovu Libuši nebo na Verdiho Rigoletta. Kompletní program zde.

Vysočina

Oslavy Purimu

V třebíčské Zadní synagoze proběhnou v neděli oslavy nejveselejšího židovského svátku Purim. Pokud na něj vyrazíte, kromě jiného se dozvíte zajímavosti o tom, jakou úlohu hraje víno v judaismu a jak probíhá dozor výroby košer vína. V ceně vstupenky bude i jeho ochutnávka. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Uzené slavnosti na hradě

Hrad Veveří bude o víkendu hostit Slavnosti moravského uzeného. Na nich budete moci nakoupit a ochutnat nejrůznější masné výrobky od regionálních uzenářů, ale připraveny jsou také prezentace 15 vinařství. Na neděli je přichystaná gastronomická show, na pódiu budou vařit celebrity a se someliérem proběhne ochutnávka vín. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Celý den na běžkách

Jedinečný zážitkový závod na běžkách se uskuteční o víkendu na hřebenu Jeseníků. Trvat bude 24 hodin a účastníky čekají nevšední okamžiky při mrazivém úsvitu, ale i při běžkování pod hvězdnou oblohou. Závodit mohou jednotlivci i týmy, všichni si mohou samozřejmě dělat přestávky. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Četníci z Luhačovic

Pokud jste sledovali seriál Četníci z Luhačovic, můžete přímo na místě činu navštívit expozici, která je plná exponátů z natáčení. Najdete zde kostýmy, rekvizity a další předměty, které byly v seriálu použity. Více se o expozici, která je umístěna v Městském domě kultury Elektra, dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Esoterický festival

Astrologie, spiritualita, jóga, feng shui. Pokud vám nejsou tyto pojmy cizí, vyrazte v sobotu na Esoterický festival, který se uskuteční v Třinci. Připraven je program doslova napěchovaný přednáškami a workshopy, kde se například dozvíte, jak si zařídit spokojenější život. Co dalšího na vás čeká, najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám