Hlavní obsah

V Pchjongčchangu vyrostla nejčernější budova světa. Evokuje vesmír

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evokovat vesmír má nová budova, která vyrostla v jihokorejském Pchjongčchangu u příležitosti konání zimní olympiády. Zajímavostí je, že se jedná o nejtmavší stavbu na světě, je totiž opláštěna látkou zvanou vantablack, která dokáže pohlcovat až 99 procent světla. Uvnitř je velké umělecké dílo ale naprostým opakem, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejtmavší budova světa absorbuje 99 procent světla dopadajícího na její povrchVideo: AP

 
Článek

Z vnější strany je budova ozdobena více než 2000 malými žárovkami, které ve velkém vesmíru představují hvězdy. A celá koncepce působí skutečně věrohodně, protože veškeré světlo, které dopadá na černé stěny, se nikde neláme, ale je doslova pohlceno.

Uvnitř budovy ale návštěvníky čeká zcela opačný svět. Bílá místnost, kde po mramorových rytinách klouzají kapičky vody. „Symbolizuje to velmi čistou budoucí společnost bez omezení a s velkými příležitostmi,“ popsal koncept Ilhwan Kim ze společnosti Hyundai Motor Creative Works, která stavbu zrealizovala společně s londýnským architektem Asifem Khanem.

Futuristická umělecká galerie ve své podstatě představuje myšlenky, na jakých by mohla společnost v budoucnosti fungovat. Velkým tématem jsou obnovitelné zdroje energie a využití vodíku jako pohonu pro automobily. Jedna z místností například energii vytváří pomocí solárních panelů a samotný vodík je zde zobrazen jako velké stříbrné koule představující atomy.

Reklama

Výběr článků

Načítám