Hlavní obsah

Klenot gotiky. Nahlédněte do kaple, kde se bude ženit princ Harry

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaple sv. Jiří na Windsorském hradu v Anglii se v květnu stane svědkem velké události. Bude se tu ženit princ Harry s Meghan Markleovou. Do gotického, bohatě zdobeného klenotu z 15. století, můžete nahlédnout alespoň skrze video, ačkoli je kaple během roku běžně přístupná veřejnosti. Tedy kromě neděle, kdy se v ní slouží mše.

BEZ KOMENTÁŘE: Kaple sv. Jiří na hradu Windsor pochází z 15. stoletíVideo: Novinky

 
Článek

Prostory hradní kaple jsou intimnější, na rozdíl od těch ve Westminsterském opatství, kde proběhla minulá královská svatba prince Williama. Stejně jako kaple je přístupný i hrad, ačkoli ne celoročně. Jeho základy byly položeny už v 11. století Vilémem I. Dobyvatelem a od té doby se v hradu vystřídaly desítky panovníků. Dodnes se jedná o druhý největší stále obývaný hrad na světě — hned po tom Pražském.

Samotný hrad hostí nejrůznější oficiální akce, královské oslavy narozenin, křtiny nebo právě svatby. Ta zatím poslední skutečně významná se v kapli sv. Jiří konala v roce 2005, když se ženil následník trůnu Princ Charles.

Ve středověku poutní místo

Základy hradní kaple byly položeny sice už ve 14. století, ale k jejímu rozšíření do nynější podoby došlo až v následujícím století.

Zajímavým prvkem jsou takzvané královniny bestie nebo královnina zvířata (Queen’s beasts) na střeše kaple. Na sloupech zde stojí 14 heraldických zvířat, která symbolizují původ britských panovníků. Například lev symbolizuje Anglii, rudý drak Wales, sokol symbolizuje rod Yorků.

V době pozdního středověku byla kaple sv. Jiří oblíbeným poutním místem, protože ukrývala významné relikvie. Třeba tělo krále Jindřicha VI. Anglického nebo údajné pozůstatky kříže, na němž byl ukřižován Ježíš. Nicméně za dobu svého fungování byla kaple i vyrabována a zničena a o její další rekonstrukci a drobné změny se postarala královna Viktorie. Nyní je kaple schopna pojmout na 800 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám