Hlavní obsah

Evropské aerolinky letos nabídnou internet v letadlech

Aerolinie v Evropě začnou v první polovině letošního roku vybavovat svá letadla zařízením pro vysokorychlostní připojení k internetu na palubách svých letadel. Přístup na internet umožní první integrovaná evropská síť European Aviation Network (EAN), kterou vybudovaly firmy Deutsche Telekom, Inmarsat a Nokia. Ve středu to uvedl v tiskové zprávě T-Mobile vlastněný první zmíněnou společností.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako první se tuto službu chystá zařadit do nabídky skupina International Airlines Group, která již začala s instalací zařízení pro EAN ve svých letadlech. Skupinu tvoří mimo jiné letecké společnosti British Airways, Iberia, Aer Lingus a Vueling.

„Síť EAN je průkopnickým a inovativním evropským projektem. Pasažérům v letadle bude nyní během letu poskytovat nepřerušované vysokorychlostní připojení o rychlostech, které mohou přesahovat 75 Mbit/s na jedno letadlo, protože aerolinky se o kapacitu sítě nebudou muset dělit s žádným klientem mimo oblast leteckého průmyslu,” uvedl ředitel rozvoje nového businessu českého T-Mobilu Milan Hába.

Síť EAN kombinuje satelitní síť v pásmu S a pozemní LTE. Pozemní síť EAN tvoří zhruba 300 vysílačů instalovaných ve všech 28 členských státech Evropské unie a dále ve Švýcarsku a Norsku. T-Mobile Czech Republic v jejím rámci nainstaloval a zprovoznil čtyři vysílače potřebné k pokrytí území České republiky a přilehlého okolí.

Služba byla vyzkoušena během několika letů, při nichž se testovala funkčnost integrované satelitní a pozemní LTE sítě. Zkušební lety potvrdily, že síť v praxi splňuje projektované provozní parametry a poskytuje nízkou latenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám