Hlavní obsah

V Benátkách téměř vyschly menší kanály. Může to mít vliv i na karneval

Obyvatelé italských Benátek jsou v případě nepřízně počasí zvyklí spíše na povodně, v těchto dnech ale zažívají neobvyklý jev. Tamní kanály, po nichž se tak rádi v gondolách prohánějí turisté, totiž téměř vyschly. Informovala o tom agentura ANSA. V Benátkách se navíc v těchto dnech koná slavný karneval, jehož součástí bývají obvykle i reje masek na vodě.

Foto: Profimedia.cz

Některé z benátských kanálů jsou na suchu.

Článek

Neobvyklý odliv vody z benátských kanálů ve městě zaznamenali už před několika dny. Podle místních médií souvisí s nedostatkem srážek v posledních týdnech a také s astronomickým jevem — takzvaným modrorudým superúplňkem.

Měsíc v úplňku byl před týdnem velmi blízko Zemi a po úplném zatmění se zbarvil do ruda. [celá zpráva]

Karneval ve městě, které se rozkládá na více než stovce ostrovů a ostrůvků spojených asi 400 mosty, začal už 27. ledna jako vždy oslavou na vodě. V uzavřené zóně se jí účastnilo jen 11 000 šťastlivců, protože úřady poprvé počet návštěvníků akce regulovaly.

Vyvrcholí volbou nejkrásnější masky

Také v neděli 4. února policie vpustila na náměstí svatého Marka jen omezený počet lidí, tradiční „Let anděla” tak mohlo sledovat 20 000 lidí. Devatenáctiletá studentka Elisa Constantiniová oblečená v karnevalovém kostýmu se na laně spustila ze zvonice svatého Marka z osmdesátimetrové výšky a házela u toho barevné konfety.

Letošní ročník chce podle uměleckého ředitele karnevalu Marka Maccapaniho vzdát hold cirkusovému umění — akrobatům a kouzelníkům. Součástí oslav jsou i improvizovaná divadelní představení, která se konají v tamních divadlech i v ulicích města. Karneval zakončí 13. února jako obvykle volba nejkrásnější masky spojená s plesem a ohňostrojem.

Benátský karneval vznikl zřejmě jako oslava vítězství Benátské republiky nad sousední Aquileiou v roce 1162. Oslavy Benátčanů na náměstí svatého Marka se každoročně rozrůstaly, až se staly světově známou tradicí.

Koncem 18. století byl karneval z popudu Vatikánu zvláštním výnosem proti pokleslým mravům zrušen; zprvu nevinné hry se závody lodí se totiž mnohdy zvrhávaly ve frivolní orgie. Obnoven byl až v roce 1979.

Reklama

Výběr článků

Načítám