Hlavní obsah

Do Bolívie za nejdelší lanovkou na světě. Měří přes 17 kilometrů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordy jsou vždy dobrým magnetem na turisty. Guinnessova kniha rekordů teď přiřkla jeden Bolívii. Nachází se v ní totiž nejdelší lanová dráha na světě. Je přes 17 kilometrů dlouhá a spojuje metropole La Paz a El Alto, což jsou jedny z nejvýše položených měst na planetě. Kromě svého ryze dopravního účelu ale lanovka nabízí také krásné pohledy na okolní krajinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Systém lanovek mezi bolívijským La Pazem a El Altem byl vyhlášen jako nejdelší na světěVideo: Reuters

 
Článek

Lanová dráha byla vybudována, aby pomohla od pozemních dopravních problémů a usnadnila lidem třeba cestu do práce. A není to žádný jednoduchý systém, spíše takové „metro v oblacích”, má totiž několik linek. První tři se otevřely v roce 2014, další dvě loni, ani u nich by se ovšem skončit nemělo, v plánu je dalších šest. Stanic je zatím 17.

Levná cena a skvělé výhledy

Pro místní se sice jedná o pouhý dopravní prostředek, turisté ale ocení spíše výhledy, kterými se mohou z kabin kochat, a to v nadmořské výšce 3600 až 4000 metrů. A jelikož jsou La Paz i El Alto zasazeny mezi Andy, je skutečně na co koukat.

O La Pazu se navíc traduje, že je nejvýše položeným hlavním městem světa. Toto  tvrzení má ale jednu malou vadu – sídlí tu sice prakticky všechny vládní organizace, ale oficiálním hlavním městem Bolívie je Sucre.

Turisté na portálu TripAdvisor vyzdvihují i nízkou cenu lanovky, jízdenka totiž vyjde v přepočtu na zhruba deset korun.

Lanová dráha, kterou provozuje společnost Mi Teleférico, by navíc mohla zastínit leckteré evropské souputnice. Má wi-fi, je tichá, rychlá a moderní. O její vybudování se postarala rakouská společnost Doppelmayr.

Reklama

Výběr článků

Načítám