Hlavní obsah

Prázdniny na horách: Míst už moc není

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Termíny jarních prázdnin se blíží a tisíce Čechů se chystají vyrazit s dětmi lyžovat na hory tuzemské i na ty za hranicemi. Někteří si ubytování i dopravu zajišťují sami, jiní si pobyty, často i s dopravou, pořizují přes cestovní kanceláře.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ovšem s blížícím se začátkem prázdnin, které jsou letos rozloženy od 5. února do 18. března, se nabídka ubytování ztenčuje. Odborníci upozorňují, že pokud máte nějaké předem vyhlédnuté místo, vyplatí se neotálet. Za týden už může být pozdě.

A podle jakých kritérií si Češi vybírají místa pobytu? Klíčem výběru je pro drtivou většinu českých rodin jistota sněhu v době pobytu, možnost výběru sjezdovek různé úrovně i dostatek kvalitních služeb. To jsou hlavní důvody, proč tolik milovníků lyžování navštěvuje italské nebo rakouské Alpy.

Zimní dovolenou v Česku volí 70 procent lidí, ostatní jezdí na hory do zahraničí

„Už léta jezdíme s rodinou do Val di Fiemme na severu Itálie. Mají tam nejen skvělé sjezdovky všech obtížností, ale také se pokaždé těšíme na zábavu po lyžování: tradiční jídlo, bazény otevřené pro veřejnost. S rodinou, která nám pronajímá pokoje ve svém penziónu v Predazzu, máme už více než přátelský vztah,“ řekla Právu 52letá lyžařka Jana z Prahy.

Podle ní je velkou výhodou, že internetové stránky údolí Val di Fiemme jsou také v češtině.

Ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot Právu sdělil, že podle studie KPMG navštíví české hory v zimě denně 70 až 90 tisíc lidí. Z toho je 85 až 90 procent domácích turistů, zbytek tvoří cizinci zejména z Německa, Polska a Nizozemska.

„Jen ze zkušeností předpokládám, že střediska stoprocentně vyprodaná nebudou, a je tedy možné i na jarní prázdniny ještě sehnat místo. Je ale třeba počítat s tím, že požadovaná kvalitativní či cenová úroveň nebo konkrétní místo již nemusí být k dispozici,“ upozornil Knot.

Podle něj za celou sezónu tráví Češi dovolenou v domácích horských střediscích zhruba ze 70 procent, z 30 procent pak na horách v zahraničí.

Jak Právu potvrdil Jan Bezděk z cestovní kanceláře Nev-Dama, jarní prázdniny patří mezi nejžádanější a nejvytíženější termíny pro zimní dovolenou v Alpách. „Za šest týdnů prázdnin odjede do Alp s naší cestovní kanceláří přes 50 tisíc klientů, tedy přibližně polovina z celkového počtu,“ řekl.

Itálie, Rakousko

Zájem o lyžování v Alpách rok od roku roste, a to hlavně s ohledem na to, že finančně se lyžování v zahraničí výrazně neliší od toho v českých horách. Počet kilometrů sjezdovek, podmínky a možnosti jsou ale u alpských středisek nesrovnatelné.

V oblibě klientů pak podle informací společnosti Nev-Dama jednoznačně vede Itálie – především oblasti a střediska jako Val di Fiemme, Monte Bondone, Bormio nebo Tonale.

Oblibu Itálie potvrzuje i cestovní agentura Invia. „Italské hory si pro letošní prázdniny zvolilo 53 procent turistů. Průměrná cena prodaného zájezdu činí 6807 korun na osobu,“ sdělil Právu marketingový ředitel Invie Michal Tůma.

Druhou nejvyhledávanější lyžařskou destinací je u českých turistů Rakousko. Sem o jarních prázdninách vyrazí 37 procent klientů této cestovní agentury. Za zájezd zaplatí v průměru 5985 korun na osobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám