Hlavní obsah

Ve švýcarské vesničce si hosté mohou hotelový pokoj nejdříve postavit

Novinky, mšv

Zažil to snad každý - po delší cestě člověk přijede do hotelu a těší se, až si lehne. Jenže ve Švýcarsku jsou místa, kde je to trochu jinak. Každou zimu zde totiž vznikají ledové vesničky, a kdo v nich chce přespat, může si nejprve vybudovat vlastní iglú. Možnosti postavit si ledové obydlí většinou využívají zamilované páry, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z ledových vesniček se nachází u Zermattu a má výhled na ikonický Matterhorn.

Článek

Síť vesniček nazvaných Iglu-Dorf je jakousi obdobou švédského ledového hotelu. Jak ale název napovídá, zde jde především o stavbu iglú. Jejich tvorba podle Dailu Mailu zabere kolem 3000 hodin, zvláštní důraz se totiž klade na ledovou výzdobu, ornamenty a sochy. Ty se letos zaměřují na severskou mytologii. Jeden z Iglu-Dorfů stojí například u Zermattu nebo nedaleko Lucernu.

Foto: Profimedia.cz

Ledová romantika láka páry i rodiny.

Ačkoli mohou hosté využít už některou z předem postavených budov, ojedinělým zážitkem je pak stavba vlastního ledového úkrytu, čehož mohou využít jednak páry, ale také rodiny s dětmi.

Ve vzniklém iglú pak mohou i přespat, ceny za noc začínají na poměrně vysokých 8200 korunách na osobu. Aby uvnitř obydlí nezmrzli, jsou jim k dispozici ovčí kůže a speciální spacáky, které dokážou odolat teplotám až minus čtyřicet stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Ve vesničce není tekoucí voda. Většina návštěvníků proto zůstává jeden den.

„Časová náročnost stavby iglú závisí na tom, jak velké stavíte a v kolika lidech. Nějaké menší, kde se v klidu prospí dva lidé, zabere obvykle den a dá se za tu dobu postavit právě ve dvou lidech,“ tvrdí šéf vesničky v Zermattu Aldo Ballati. „Je romantické postavit si vlastní dům, i když jen ze sněhu,“ dodal s tím, že po tak vysilující práci všichni usnou jako nemluvňata.

Foto: Profimedia.cz

Hosté mohou přespat už v hotových iglú.

Jiné balíčky nabízejí možnost přespat už v předem vybudovaných ledových stavbách nebo jiných speciálních noclehárnách. Iglú, která nestaví návštěvníci, jsou pak vyzdobena ledovými ornamenty nebo sochami.

„Letošním tématem je severská mytologie. Máme tu velké bohy, symboly a rytíře,“ tvrdí Ballati. Zároveň říká, že většina návštěvníků zůstává na jednu noc. Na víc by jim to ani nedoporučoval, protože v Iglu-Dorfech není tekoucí voda, takže ani sprchy.

Reklama

Výběr článků

Načítám