Hlavní obsah

Na palubu jen s jedním malým zavazadlem. Ryanair spouští nová pravidla

Novinky, mšv

Pondělím počínaje platí u aerolinek Ryanair nová pravidla. Týkají se zavazadel, která si s sebou mohou pasažéři vzít na palubu letadla. Doposud mohli cestovat s příručním zavazadlem a třeba kabelkou či jinou osobní věcí. Nově to bude právě jen kabelka či osobní věc. Za rozměrnější zavazadla si budou muset klienti připlatit, uvedly servery Independent a The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K zavedení nové restrikce se aerolinky uchýlily proto, že v úložném prostoru nad hlavami cestujících často nebylo na zavazadla místo a letadla se pak zpožďovala na odletu. Možnost vzít si s sebou zdarma kufr a zároveň kabelku byla totiž velmi populární.

Zavazadla o rozměrech maximálně 55x40x20 centimetrů si budou moci vzít pouze ti, kteří si připlatí za přednostní nástup zhruba 5 až 6 liber, tedy něco málo přes 140 a 170 korun. Ostatní pasažéři si mohou na palubu vzít příruční zavazadla o rozměrech 35x20x20 centimetrů a větší si nechat zdarma odbavit. Ti, kdo tuto možnost odmítnou například z důvodu, že vezou křehké věci, nebudou moci do letadla vůbec nastoupit a nebudou mít nárok na vrácení peněz za letenku.

Cennosti brát s sebou

Nové pravidlo se od pondělí vztahuje na všechny lety, nehledě na to, kdy si klienti palubní lístek zakoupili. Ryanair však zároveň zvyšuje limitaci zapsaných zavazadel z 15 kilogramů na 20. Poplatky za jejich odbavení se sníží z 35 liber na 20, tedy zhruba na 570 korun. Společnost odhaduje, že kvůli tomuto benevolentnímu kroku přijde o více než 50 miliónů eur vybraných na poplatcích za zavazadla.

Britská organizace na ochranu spotřebitelů Which? varuje, že nová pravidla mohou poněkud otřást s cestovním pojištěním. „Ryanair musí zákazníkům důkladně vysvětlit, že nemusejí být pojištěni v případě ztráty či krádeže cenností nebo samotného zavazadla, které bude umístěno v nákladovém prostoru. Doporučovali bychom proto cestujícím, aby si peněženky, klíče, laptopy a další hodnotné a drahé věci ze zavazadel vyndali a měli je při sobě,“ uvedl specialista na cestování Rory Boland z organizace.

Méně zpoždění

Podle marketingové ředitele Ryanairu Kennyho Jacobse nová pravidla sníží počet zpoždění. „Urychlíme nástup do letadla a také ukládání zavazadel do prostoru nad sedadly,“ tvrdí.

Dosud totiž musel úložný prostor pojmout kolem 360 zavazadel, pokud vycházíme z faktu, že kapacita letadla je 182 lidí a každý si nesl kufr a kabelku. Nová regulace je nyní více podobná té, kterou má konkurenční společnost EasyJet, jež umožňuje vzít si na palubu jedno zavazadlo o rozměrech 56x45x25 centimetrů včetně koleček a úchytek.

Reklama

Výběr článků

Načítám