Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách uhynulo rekordní množství kamzíků

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Turisté je každý rok rádi pozorují v jejich přirozeném prostředí, ale zdá se, že tato zima je pro slovenské kamzíky vskutku tragická. Kamzíci ve Vysokých Tatrách trpí zledovatělým terénem, vysokou návštěvností a častými lety záchranářských vrtulníků. Během vánočních svátků tam zahynulo nejméně jedenáct kamzíků. Ochranáři to označili za masakr.

Foto: Profimedia.cz

Ochránci zvířat bijí na poplach, mnoho kamzíků už přišlo o život a množství dalších je zraněno.

Článek

„Takový hromadný úhyn za krátký čas, to tady ještě nebylo,“ řekl televizi Markíza Pavol Majko, ředitel správy státní ochrany přírody Slovenské republiky.

Mezi uhynulými kamzíky byla i tři letošní mláďata. Ochranáři nevylučují, že úhyn kamzíků byl ještě větší a další těla se teprve najdou. Turisté už ohlásili několik zraněných a kulhajících kamzíků. Odborníci návštěvníky hor žádají, aby zraněné zvíře nechytali a okamžitě kontaktovali lesníky nebo ochranáře.

Zledovatělý terén byl přes Vánoce v Tatrách také příčinou úmrtí hned tří českých turistů. [celá zpráva]

Ve čtvrtek tam meteorologové očekávají další sněžení. Sníh má pak přikrýt led, čímž se terén stane ještě nebezpečnějším.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám