Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zaběhejte si na silvestra, pokochejte se novoročním ohňostrojem

Novinky, kčt

Poslední den roku nemusíte strávit jen doma u televize nebo v baru. Sportovně ho strávíte na silvestrovském běhu v Praze nebo v Chebu. Světelné efekty novoročního ohňostroje si můžete užít třeba ve středočeských Benátkách nad Jizerou či v Olomouci.

Foto: Profimedia.cz

Novoroční ohňostroj si užijete nejen v Olomouci. Ilustrační foto

Článek
Praha

Novoroční ohňostroj

Již tradičně se bude v hlavním městě na Nový rok konat velkolepý ohňostroj, který odstartuje v 18 hodin. Tentokrát připomene sté výročí vzniku Československa i jiné přelomové okamžiky z naší historie. Odpálen bude z Letenských sadů a pozorovat ho můžete třeba z Čechova mostu, Petřína nebo z Dvořákova nábřeží.

Prohlídka zákulisí divadla

Zajímá vás, jak vypadá zázemí Stavovského divadla? V tom případě byste si neměli nechat ujít prohlídku zákulisí divadla, kde Wolfgang Amadeus Mozart dirigoval svou operu Don Giovanni a kde poprvé zazněla melodie české hymny. Akce se koná v sobotu dopoledne. Podrobnosti naleznete zde.

Silvestrovský běh

Užijte si poslední den roku sportovně! O silvestru těsně před půlnocí se s uplynulým rokem můžete rozloučit na Běhu metropole, jehož trasa je dlouhá 4 kilometry. Během závodu rozzáří oblohu nad hlavami účastníků tisíce světlic a ohňostrojů a na konci je čeká medaile. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Magický ohňostroj

Město Benátky nad Jizerou zve na netradiční novoroční ohňostroj, který bude večer odpálen na nádvoří zdejšího zámku. Zhlédnete při něm pyrotechnickou show s nejznámějšími hudebními motivy ze série filmů Piráti z Karibiku či ze snímku Harry Potter a Ohnivý pohár. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Svátek otužilců

Lannův ponor vltavský – tak zní název tradiční otužilecké slavnosti, která se v Lannově loděnici v Českých Budějovicích odehraje v neděli odpoledne. Do chladné řeky se může přijít vykoupat každý. Pro všechny účastníky budou nachystány horké nápoje. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Sjezd s pochodněmi

Jednu z nejprudších sjezdovek v České republice, černou sjezdovku Šance na šumavském Špičáku, budou na Silvestra vpodvečer s pochodněmi sjíždět členové horské služby společně s lyžaři. Připraveno bude občerstvení, hudba i ohňostroj. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Charitativní běh

Přijďte si na silvestra zaběhat! Nezávodní silvestrovský běh začne v neděli dopoledne v chebské sportovní hale Lokomotiva. Sedm kilometrů dlouhá trasa povede až do poutního areálu Maria Loreto. Ve startovním balíčku účastníci obdrží silvestrovskou čapku, občerstvení a svou fotografii z běhu. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Novoroční výstup na horu

Krásný výhled na krajinu Českého středohoří slibuje výstup na horu Radobýl nedaleko Litoměřic, který na Nový rok pořádá Klub českých turistů. Zúčastněte se výšlapu na vrch, ze kterého před necelými dvěma sty lety shlížel i slavný básník Karel Hynek Mácha. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Předsilvestrovská zábava

Chtěli byste zažít den plný zábavy ještě před samotným silvestrem? V tom případě v sobotu navštivte skiareál Benecko v Krkonoších, kde se setkáte s řadou známých sportovců. Své kousky předvede třeba freestyle motokrosař Petr Pilát nebo akrobatický lyžař Robin Holub. Můžete zde i otestovat lyže nebo se zapojit do různých soutěží. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Mimořádná prohlídka kláštera

Mimořádné prohlídky organizuje klášter v Broumově, uskuteční se tuto sobotu. Prohlédnete si při nich běžně nepřístupná místa – kromě historické části kláštera spatříte i rozsáhlé sklepní prostory, zrekonstruované opatské sály s výstavou Poklady z depozitářů nebo půdu. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Silvestr na Chrudimce

V rámci stého výročí založení Československa a 130. výročí vzniku Klubu českých turistů se v sobotu koná Silvestr na Chrudimce. Pěšky nebo na lyžích se vydáte k pramenu řeky Chrudimky, který se nachází poblíž obce Paseky u Chlumětína, v cíli vás čeká pamětní listina, buřty a medovina. Více informací zde.

Vysočina

Kufrování s buzolou

Osmý ročník Kráteckého kufrování se uskuteční v sobotu v obci Krátká nedaleko Nového Města na Moravě. Zimní procházka s buzolou a mapou je vhodná jak pro zdatnější běžce, tak pro začátečníky. Zájemci si mohou i nechat změřit čas. Na konci vás zahřeje připravená hustá polévka a čaj. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Novoroční vycházka k rozhledně

Poznejte na Nový rok běžně nepřístupná místa! Cílem Hvězdicového pochodu je nejvyšší vrchol Babího lomu s rozhlednou, na který můžete vyrazit po značených stezkách z Brna, Lelekovic nebo Adamova. Pod vrcholem bude navíc probíhat dobročinný prodej Novoročních čtyřlístků. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Ohňostroj k výročí vzniku republiky

Na stoleté výročí republiky se zaměří novoroční ohňostroj, který v pondělí večer vypukne na Horním náměstí v Olomouci. Těšit se můžete na čtvrthodinovou světelnou show, kterou bude doprovázet symfonie Má vlast od Bedřicha Smetany. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Silvestrovský punč

Neseďte na silvestra doma! Udělejte si v neděli procházku z Vizovic na nedalekou zříceninu Janova Hradu, kde na vás bude čekat bohaté občerstvení. Zahřát se můžete punčem nebo svařeným vínem a k tomu ochutnat špekáčky, valašskou kyselici nebo chléb se škvarkovým sádlem. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Nový rok na věži

Přijďte se na Nový rok pokochat výhledem na Ostravu! Zdejší věž Nové radnice bude otevřena i v pondělí. Navíc si tu můžete vyrobit vlastní PF k novému roku s ostravskými fotografiemi a dozvědět se něco o novoročních tradicích, jaké dodržují lidé na různých místech po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám