Hlavní obsah

Pobřeží u karibské Grenady zdobí podvodní umělecká galerie

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karibská Grenada jsou bělostné pláže a tyrkysové moře. Romantickou exotiku doplňuje ale také rozlehlá podvodní galerie ležící u severozápadního pobřeží ostrova. Lidé prahnoucí po umění zde mohou kromě krás mořského života objevovat i desítky zajímavých soch, jimž modravá hlubina dodává na magické atmosféře.

Foto: Profimedia.cz

Pozoruhodné je sousoší dětí držících se za ruce.

Článek

Kdo nemá rád davy lidí, v podvodní galerii se nemusí obávat. Jedinými pozorovateli umění tu totiž často bývají pouze barevné rybky nebo několik dalších potápěčů, kteří do zátoky Moilinere zavítají. Podvodní expozice se nachází pouhé tři kilometry od hlavního města Grenady Saint George’s.

Galerie stojí na dně moře už více než dekádu a za tu dobu mořská voda sochy přepracovala k obrazu svému a dodala jim na určité opotřebovanosti, snad i patině. Díla stvořil britský umělec Jason deCaires Taylor a mezi jedno z nejpůsobivějších patří například děti, které se v kruhu drží za ruce. Ocelovo-betonové sochy ale vytvářejí i jakýsi umělý útes, který slouží jako ideální útočiště pro ryby při jejich honu za potravou.

Foto: Profimedia.cz

Sochy jsou pod mořem už více než deset let.

Sochy jsou umístěny různě hluboko, ke spatření některých proto není třeba používat kompletní potápěčskou výstroj, postačí brýle se šnorchlem nebo také výlet v loďce s proskleným dnem. Některé stojí dva metry pod hladinou, některé i osm.

Taylor se podílel také na tvorbě prvního podmořského muzea v Evropě, které se otevřelo začátkem letošního roku. Kamenných soch se u pobřeží Kanárského ostrova Lanzarote nachází kolem 300. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám