Hlavní obsah

I o Vánocích lze vyrazit na zámky

Právo, Vladimír Klepáč

Plně si užít vánoční atmosféry budou moci zájemci v nadcházejících dnech v některých jihomoravských hradech a zámcích.

Foto: archiv NPÚ

Zámek v Rájci na Blanensku již uzavřel své komnaty pro turisty. Přesto stojí za to vyrazit na zimní procházku jeho parkem.

Článek

Na hosty se těší například pracovníci zámku v Lysicích na Blanensku, nedalekého zámku v Boskovicích, který patří šlechtickému rodu Mensdorf-Pouilly, nebo správci zámeckého parku v Lednici na Břeclavsku, který bude zřejmě i letos turisticky nejnavštěvovanější státní památkou České republiky.

„Nás teď čeká poslední víkend, kdy ještě budou naše prohlídkové trasy otevřeny. V neděli zámek uzavřeme a otevřeme jej až v únoru příštího roku. Přesto to neznamená, že by k nám lidé nemohli zajet i o vánočním čase,“ řekla Právu lednická kastelánka Ivana Holásková.

Připomněla, že otevřen bude park zámku, přičemž zima je ideálním obdobím na romantické procházky v něm. Lze si při nich prohlédnout nejen zámek pod sněhem, ale i další památky v jeho okolí. Navíc po Zámecké Dyji jezdí čluny, na nichž je k zakoupení čaj nebo svařené víno. Čluny jsou samozřejmě v zimní úpravě, takže turisté se nemusí chladu bát.

Kastelánka uvedla, že letos zámek navštívilo přes 435 000 turistů z celého světa, což je jeho historicky nejvyšší návštěvnost. Vstup do jeho parku je zdarma. Ročně jej navštíví asi 1,5 miliónu lidí.

Tradičně bohatý program nabízí na čas Vánoc zámek v Lysicích na Blanensku. Otevřen bude 25. a 31. prosince. „Komnaty budou vánočně vyzdobeny, provoněny nejen vánočními vazbami a cukrovím, ale také netradiční sbírkou papírových betlémů,“ uvedla kastelánka Martina Medková Rudolfová. Zdůraznila, že vánoční prohlídky mají už své letité příznivce.

Kostýmované noční prohlídky

Od 26. do 28. prosince se každoročně vyráží též na boskovický zámek, jehož správa připravuje tradiční noční kostýmované prohlídky, a to ve spolupráci se šermířskou skupinou Gonfanon. Pro příchozí je připraven vánoční punč, cukroví a obdivovat v něm budou moci hned tři rozzářené vánoční stromečky.

Noční prohlídky připomínají historii objektu, vánoční tradice šlechty a ve scénkách ochotníků není nouze ani o šermířská klání či střelbu. Svoji jedinečnou atmosféru mají i procházky buď přímo v zámeckých či hradních parcích, nebo v okolí těchto památek. Rozhodně stojí za to zimní pohled na zámek v Rájci na Blanensku, který je ukrytý pod sněhovou přikrývkou, nebo pohled na hrad Veveří tyčící se nad Brněnskou přehradou.

Reklama

Výběr článků

Načítám