Hlavní obsah

Technik EasyJetu vyděsil pasažéry. Motor letadla opravoval lepicí páskou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poněkud znepokojující výjev spatřili pasažéři letadla společnosti EasyJet. V úterý na letišti Amsterdam Schiphol totiž zpozorovali technika, jenž prováděl povrchovou údržbu jednoho z motorů za pomoci „lepicí” pásky. Ze zdánlivě odfláknuté opravy si pořídili video, aby se zanedlouho od expertů dozvěděli, že se vlastně nejednalo o nic neobvyklého ani nebezpečného, uvedly portály Daily Mail a Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krátce před odletem z Amsterdamu do Berlína oznámil kapitán letadla cestujícím, že se let o něco málo zdrží kvůli drobné údržbě. Pasažéři poté mohli z okénka spatřit technika, který z motoru letadla nejprve strhl starou pásku, místo očistil alkoholem a následně na něj umístil novou pásku. Jeden z cestujících si z této opravy pořídil video, které umístil na internet. Experti ovšem brzy potvrdili, že se jedná o zcela běžný postup.

Jedná se o takzvanou metalickou rychlopásku, je citlivá na tlak, a tak se smršťuje či rozpíná při různých teplotách, proto je ideální při létání. Jedná se o dočasné a rychlé řešení předtím, než může být letadlo uvolněno na klasickou údržbu v hangáru. „Je absurdní si myslet, že by někdo při údržbě motoru skutečně použil obyčejnou lepicí pásku,“ uvedl pro Independent pilot Patrick Smith, který spravuje server Ask the Pilot.

„EasyJet občas tento druh pásky používá, ale vždy v souladu s platnými a řádnými postupy a tak, aby nikdy by nedošlo k ohrožení letadla. Bezpečnost a zdraví pasažérů i posádky jsou pro naši společnost vždy prioritní,“ řekla mluvčí aerolinek.

Obav bylo více

Nejedná se o první případ, kdy cestující EasyJetu natočili či vyfotili dle nich nestandardní opravy letadla. Také v roce 2015 pořídil jeden z pasažérů snímky, kdy technik opravoval motor letadla „lepicí” páskou, tedy opět onou speciální metalickou lepenkou.

Nedávno museli také bezpečnostní experti cestující ujišťovat o bezpečnosti, když jeden z pasažérů jiné nízkonákladové společnosti natočil odchlipující se vnitřní rám okna. Ani tehdy se ovšem nejednalo o žádné riziko. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám