Hlavní obsah

Ve Španělsku vyroste umělá laguna. Bude 300 kilometrů od moře

Novinky, mšv

Celoroční koupání jako u moře slibuje projekt, který se chystá nedaleko Madridu. Zhruba 64 kilometrů od španělského hlavního města vyroste umělá laguna s pláží, evokující moře. Nehledě na to, že nejbližší pobřeží leží od chystané Alovera Beach nějakých 300 kilometrů. Projekt by měl být hotov nejdéle do tří let, uvedl Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Alovera Beach, pojmenovaná podle stejnojmenného městečka, bude největší člověkem vytvořenou pláží v Evropě. Projekt, který v přepočtu vyjde na 405,45 miliónu korun, by měl každoročně přitáhnout kolem 250 000 návštěvníků. Projekt zatím schválily úřady, s výstavbou by se tak mělo začít co nevidět.

Nebude se při tom jednat o umělou pláž, na níž by se dalo pouze plavat. Umělá laguna bude plně přizpůsobena i nejrůznějším vodním sportům, třeba windsurfingu, jízdě na kajacích a dalšímu. Esteticky působivý vzhled nabídne téměř autentický pocit skutečného pobřeží. Samozřejmostí je pak zázemí, které budou tvořit restaurace či bary, ale také nejrůznější atrakce, jako jsou skluzavky a tobogány.

Stavbu provede společnost Grupo Rayet, o samotnou lagunu se ale postará chilská nadnárodní firma Crystal Lagoons, specializující se na umělá jezera. „Stěžejní myšlenkou parku je, že bude otevřen celoročně,“ uvedl ředitel první zmiňované společnosti Felix Abanades. I díky tomu by měl projekt vytvořit kolem 300 pracovních míst.

Předpokládá se, že bude pláž stát do dvou a půl roku, nejdéle do tří. Městečku Alovera by díky projektu měla populace naskočit o více než polovinu, jelikož v oblasti vyrostou také domy. Zatím zde žije asi 12 tisíc obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám