Hlavní obsah

Aurora je stále žhavou turistickou atrakcí Petrohradu

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proslulý křižník Aurora, který podle legend dal výstřelem ze svého palubního děla signál k útoku na Zimní palác, se letos vrátil na své obvyklé místo v Petrohradě. Po tříleté opravě znovu zakotvil u petrohradského nábřeží Něvy a jako jeden z hlavních symbolů revoluce je žhavou turistickou atrakcí.

Foto: Profimedia.cz

Po opravě Aurora opět kotví na něvském nábřeží. Letos byla součástí Festivalu světel.

Článek

Válečné plavidlo, které vyplulo z loděnic v roce 1903, prošlo důkladnou rekonstrukcí, jež spolkla přes 800 miliónů rublů (asi 300 mil. Kč), a má status kulturního památníku. Mimo zmíněný revoluční výstřel – který současní historici ovšem zpochybňují – se prý ale loď nijak zvlášť neproslavila.

Jak to nyní vidí
 petrohradská radnice

Od roku 1948 nicméně „navěky“ zakotvila v Petrohradě a sloužila pro výcvik mladých námořníků. A hlavně jako fotogenický magnet pro turisty. Koncem minulého století se tam ale neodehrály pro „kulturní památník“ zrovna příznačné věci – ruští zbohatlíci tu pořádali opulentní večírky, a nechali tam dokonce točit erotické filmy.

Nyní by se loď měla stát součástí festivalové show, která se v Petrohradě z rozhodnutí úřadů má uskutečnit „bez politického kontextu“.

„Není třeba brát všechno příliš vážně,“ citoval server fontanka.ru šéfa městského výboru pro turistiku Andreje Muškarjova. Podle něj městské vedení nechce spojovat výročí s „politickým významem“.

„Revoluce je složitá věc a je těžké ji hodnotit. Bylo hodně krvavých událostí a kontroverzních rozhodnutí. Chceme ji raději využít k posílení turistického potenciálu Petrohradu,“ řekl.

Podle něj je „revoluce turistická značka Petrohradu“ a ta lidi zajímá. Aurora by se tak stejně jako Palácové náměstí se Zimním palácem či Petropavlovská pevnost měla stát pravidelnou součástí Festivalu světel. Na ten radnice uvolnila několik desítek miliónů rublů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám