Hlavní obsah

Fotka na Trolím jazyku je hit. Stojí se na ni hodinové fronty

Novinky, mšv

Trolltunga neboli Trolí jazyk je jednou z nejznámějších přírodních památek v Norsku. A turisty od cesty neodradí ani šestihodinový výšlap. Chtějí si zde totiž pořídit už téměř ikonickou fotografii na okraji skály, každý návštěvník na to ale má jen několik málo minut. Tvoří se zde totiž fronty dychtivých cestovatelů, kteří po snímku také prahnou a při delším čekání začínají být nervózní, píše Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Trolího jazyku v Norsku se tvoří dlouhé frontyVideo: Caters News, AP

 
Článek

Z většiny fotografií se zdá, že je Trolí jazyk opuštěným místem, kde by se daly doslova hodiny trávit meditací a rozjímáním. Realita ukrývající se za touto turistickou atrakcí je ale poněkud jiná. Srocují se tu stovky turistů prakticky za jediným cílem, stoupnout si na skálu či si sednout na její okraj, vyfotit se a svůj dokonalý snímek umístit na sociální sítě, třeba na Instagram.

Na skálu se stojí dlouhé fronty, v nichž může člověk strávit klidně i hodiny, což může být po dlouhém a krkolomném výšlapu frustrující. Samotné focení pak musí proběhnout rychle, protože atmosféra v řadě houstne a dala by se skoro krájet — na okamžik slávy tu čekají i další.

Popularita masově roste

Stání ve frontě jde vlastně pouze na vrub turistům. Jenže mnozí místo opouštějí ve velmi pozdních hodinách, což vede lokální úřady k obavám o jejich bezpečnost, uvádí Independent. Někteří z návštěvníků nestihnou z vrcholu hory slézt ještě za světla a ročně se podnikne zhruba 40 záchranných misí za ztracenými turisty.

Foto: Profimedia.cz

Cesta na Trolí jazyk trvá šest hodin. A snad všichni odsud chtějí fotografii.

Podle Independentu narostla popularita Trolího jazyku od doby, co se začala zlepšovat technologie na poli chytrých telefonů. Ještě před rokem 2010 se na místo vypravilo zhruba 800 lidí ročně, za rok 2016 už to bylo neuvěřitelných 80 000. Cesta na Trolltungu se díky tomu stala jedním z vůbec nejpopulárnějších norských treků.

Cesta ovšem není jednoduchá a také lokální úřady varují, že by se na Jazyk měli vypravit pouze zkušenější turisté nebo organizované skupiny s průvodcem. Přístup je povolen pouze od půlky června do půlky září. Zhruba v březnu je pak možnost vyrazit za fenomenálním skalním útvarem na sněžnicích, ale pouze s průvodcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám