Hlavní obsah

Bezvízově do 159 zemí. Singapurci mají nejsilnější pas, Češi jsou devátí

Novinky, mšv

Obyvatelé Singapuru mohou bezvízově cestovat do nejvíce zemí světa, mají nejsilnější pas. Předčili tak Němce, kteří prvenství drželi dosud a mohli bez víza navštívit 158 zemí. Jihoasijský městský stát je ještě o jednu zemi předčil, uvádí Independent. Ani Češi si ale nevedou špatně, v síle pasu jsou devátí.

Foto: Profimedia.cz

Singapurský pas je aktuálně nejsilnější na světě.

Článek

Nové údaje vyplývají z dat internetové stránky Passport Index, která jednotlivé pasy mapuje. Singapurci aktuálně drží prvenství v počtu zemí, do kterých mohou vycestovat bezvízově, je to 159 států. Z horní příčky vyšoupli Německo poté, co jihoamerický Paraguay zrušil pro obyvatele Singapuru restrikce a umožnil jim cestovat do země bez vystavení víza.

Hned za Singapurem se v síle pasu umístilo Německo a na třetím místě Švédsko s Jižní Koreou. Čtvrtou příčku zaujímá hned několik států, a to Velká Británie, Dánsko, Finsko, Itálie, Francie, Španělsko, Norsko a Japonsko, jejichž obyvatelé mohou bezvízově cestovat do 156 zemí světa.

Independent upozorňuje na to, že například síla pasu obyvatel Spojených států amerických se po nástupu Donalda Trumpa do funkce mírně propadla. I tak mohou Američané bezvízově cestovat do 154 zemí světa, čímž jsou spolu s Kanadou, Irskem a Malajsií na šestém místě. Ani Česko si ovšem nevede v žebříčku špatně, bezvízově mohou obyvatelé cestovat do 152 států a v globálním měřítku tak zaujímají 9. příčku spolu s Maltou a Islandem.

Naopak mezi země s nejslabšími pasy patří Afghánistán, jehož obyvatelé mohou vycestovat bezvízově pouze do 22 zemí světa. Následují ho Irák s 26 zeměmi a Sýrie s 29.

Reklama

Výběr článků

Načítám