Hlavní obsah

Hazardující turista pobouřil islandské úřady. Lezl bez zajištění po příkrých skalách

Novinky, mšv

Islandské úřady a turistické organizace pobouřilo video hazardujícího turisty. Neznámý cestovatel se totiž natáčel, jak bez zajištění leze po nebezpečných a strmých skaliscích nad kaňonem Fjaðrárgljúfur. Kromě toho, že se podle oslovených zdrojů jedná o velmi nezodpovědné konání, turista navíc nedbal na zákazy a přelezl také bezpečnostní bariéry, napsal Independent.

Foto: Profimedia.cz

Kaňon Fjaðrárgljúfur patří mezi oblíbené turistické atrakce.

Článek

Nad kaňonem dříve zábrany nebyly, jelikož je ale pohyb po okraji nebezpečný, úřady se rozhodly je tam umístit. „Příroda začíná trpět, protože lidé nerespektují hranice. Tento turista pořídil video, dokumentující jeho hloupost a umístil ho na internet, což pravděpodobně namotivuje další jemu podobné, aby zkusili stejnou věc,“ uvedl pro Independent průvodce, jenž si nepřál být jmenován.

Turista tak možná ukázal krásu Islandu v dobrém světle, ale ve skutečnosti tím krajině severského ostrova vůbec neprospěl. Průvodce dodal, že ti, kteří překračují bezpečnostní zábrany, narušují velmi křehký ekosystém.

Oficiální islandská turistická kancelář pro server Daily Mail uvedla, že turistům důrazně doporučuje, aby zemi objevovali jen po vyznačených trasách nebo s certifikovaným průvodcem, který je zplnomocněn, aby návštěvníky vzal i po nestandardních cestách.

Nevychovaní návštěvníci

K situaci se vyjádřil také jeden z předsedů britské turistické asociace Ramblers Simon Barnett, podle nějž mohou být i vyznačené cesty mnohdy nebezpečné. „Když procházíte skrze hornatá území, musíte počítat s výzvami počasí, obzvláště v zimě. Pak je mnohem důležitější mít kvalitní vybavení, protože podmínky se mohou v průběhu cesty dramaticky měnit,“ tvrdí Barnett.

Island pod přívalem mnohdy nevychovaných turistů trpí. Letos jednu ze známých skal zohyzdil neznámý cestovatel lascivním nápisem. Průvodci a turistické organizace upozorňují na to, že návštěvníci ze zahraničí obecně nedodržují pravidla, chodí mimo vyznačené stezky, ničí vegetaci a mnoho dalšího. [celá zpráva]

Island přitom není jediným místem, kde hordy turistů škodí krajině. Ochránci přírody upozornili na potenciální poškození ostrovů Skellig Islands. Na jednom z nich, Skellig Michael, se totiž natáčely některé scény ze zatím poslední epizody Hvězdných válek. [celá zpráva]

Hornatý ostrůvek k sobě proto přitáhl pozornost turistů, uvádí Independent.

Reklama

Výběr článků

Načítám