Hlavní obsah

Hroby v Bílině odkrývají dávnou středověkou historii

Novinky, Nela Štefanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již pátou sezónu zkoumají archeologové z Akademie věd ČR pohřebiště z 11. století v předpolí lomu Bílina na Mostecku. Při vykopávkách již nalezli několik stovek ostatků.

Středověké hroby v Bílině Video: Novinky

 
Článek

„Máme zde odkryté ostatky 760 lidí, 360 šperků ze stříbra, bronzu i pozlaceného bronzu, náušnice, což je typický šperk slovanského raného středověku. Ti mrtví mají u sebe prsteny, korálky, skleněné korálky, korálky z karneolu, opaskové přezky. Máme tady nože, letos tady byl hrot válečného kopí z 12. století, také mince z 11., 12. století, je to opravdu taková velká všehochuť, a to pohřebiště je velmi, velmi bohaté,” řekl Novinkám archeolog a vedoucí archeologického výzkumu z Akademie věd Petr Čech.

Foto: Novinky

Raně středověké pohřebišti odkrývají archeologové již pátým rokem.

Archeologové jsou zatím v polovině průzkumu, v následujících čtyřech letech je čeká odhalení dalších 1000 - 1500 hrobů. Protože se poblíž oblasti nacházel kostel, je zcela zřejmé, že místo bylo oficiálně považováno za pohřebiště. Lidé sem chodili pohřbívat své pozůstalé, a to i několik kilometrů ze vzdálených vesnic.

Foto: Novinky

Po nalezení musí být pozůstatky očištěny a slepeny.

Protože jsou kostry v hrobech velmi rozlámané, musí se po umytí v laboratoři slepit. Až poté jsou dány na stůl antropologa, který určí věk a pohlaví. Kosti jsou lepeny klasickým lepidlem Herkules. Podle restaurátorky Sáry Hájkové mají nejslabší kosti děti, a tak je skládání o to těžší.

Když se nalezne keramika, očistí se stejně jako kosti. „Kreslí se především okraje nádob nebo střepy, které jsou různě zdobené či zajímavé. Pomocí kružnice se poté zjišťuje jejich průměr,“ popsala restaurátorka Dagmar Čechová.

Reklama

Výběr článků

Načítám