Hlavní obsah

Karibik zažil léto plné hurikánů, hlavní destinace jsou ale na sezónu připraveny

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hurikán, kam se podíváš - tak by se dala popsat letošní letní sezóna v oblastech, kde toto nebezpečí v letních měsících hrozívá. Ač některé hurikány napáchaly obrovské škody, nebylo to v oblastech, které ve velkém navštěvují čeští turisté a když, tak jsou již škody prý odstraněné. Hoteliéři v Karibiku tak ujišťují, že letošní sezónu nic neohrozí a vzkazují turistům, že jsou na ně připraveni.

Foto: Profimedia.cz

Svatý Martin dostal přímý zásah. I tam ale probíhají opravy a odklízení následků poměrně rychle.

Článek

Dominikánská republika a Kuba, to jsou hlavní cíle českých turistů v Karibiku. Vzhledem k tomu, že sezóna dovolených do těchto destinací je za rohem, oslovili jsme cestovní kanceláře s dotazem, zda proběhne letošní sezóna standardně.

Foto: Profimedia.cz

Dominikánské letovisko Punta Cana

„Z našich karibských destinací se hurikány týkaly Kuby a Dominikánské republiky, v obou případech ale naštěstí nebyla zasažena hlavní letoviska. Na Kubě máme nejvíc kapacit na Varaderu, kde už rezorty fungují normálně. Hurikán zasáhl spíš severní ostrovy jako Cayo Santa Maria, kde by se měly hotely znovu otevřít v polovině listopadu. V Dominikánské republice fungují v naší hlavní oblasti Punta Cana hotely bez omezení,” uvedl pro Novinky mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Hlavní destinace v pořádku

„V ostatních částech Kuby nebo Dominikánské republiky, které zasaženy byly, se intenzivně pracuje na odstraňování škod. Letošní hurikánovou sezónu už má Karibik naštěstí za sebou, takže by se měla situace rychle zlepšovat,” dodal Bezděk.

Foto: Profimedia.cz

Turismus samozřejmě zasáhl už i kubánskou Havanu. Její atmosféru si však turisté stále ještě pochvalují.

Mluvčí CK Exim Stanislav Zíma konstatoval, že hurikánem byl zasažen střed ostrova, kde byly poškozeny některé silnice, ale ty by měly být včas opraveny. Populární Varadero a střed ostrova jsou prý však v pořádku. Stejně tak Baracoa a Holguin hlásí všechny hotely v provozu.

Na Dominikánské republice podle Zímy větší škody tak nenastaly a turismus zde nezaznamená omezení. Co se týče Mexika, nejpopulárnější Cancún byl zhruba 1000 kilometrů daleko od míst, kde se třásla země, a je tak zcela v pořádku. Ve všech jmenovaných destinacích je podle něj turistická infrastruktura připravena na hlavní turistickou sezónu, která začíná v listopadu.

Alternativy v Africe a Asii

Majitel CK S.E.N. Pavel Fellner ale upozorňuje na to, že situace nemusí být zcela růžová. Zničené jsou rezorty na ostrovech Guadeloupe, Dominika, Svatý Martin a některých Panenských ostrovech. Podle Fellnera však není vše růžové ani v části Dominikánské republiky a v severní části ostrova Kuba, kde prý utrpěl obří škody zejména ostrov Santa Maria, ale řádění vlivů se nevyhnula ani Havana. Právě na Kubu eviduje jen pětinový zájem oproti loňským rokům, když lidé místo Karibiku často volí poznávací zájezdy do Asie a Afriky, kde je prý velký vzestup.

Foto: Profimedia.cz

Mexický Cancún

Velmi optimisticky vnímají situaci ve FIRO-tour, kde má mluvčí Eva Němečková za to, že jsou místní připraveni uvést vše poškozené do pořádku v rekordních časech: „Každý den nám naši zahraniční partneři hlásí, co vše bylo opraveno, znovuotevřeno a cestovní ruch již opět vítá nové turisty v těchto krásných exotických destinacích. Turisty žádné problémy nečekají. Jako každoročně je největší zájem o dominikánskou Punta Canu, kubánské Varadero a mexickou Mayskou riviéru v čele s Cancúnem.”

Reklama

Výběr článků

Načítám