Hlavní obsah

Nejstarší a největší větrný mlýn nestojí v Nizozemsku. Nachází se v Čechách

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože větrné mlýny jsou doménou Nizozemska, pozůstatky toho největšího a nejstaršího stojí v malé obci Příčovy na Sedlčansku. Přestože se z mohutné stavby dochovalo už jen torzo, stále udivuje svou velikostí. Taková stavba už není k vidění jinde na světě. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy.

Nejstarší a největší větrný mlýn nestojí v Nizozemsku, ale v ČecháchVideo: Novinky

 
Článek

Zřícenina kruhové stavby, která shlíží na Příčovy, upoutá každého kolemjdoucího. Vnější průměr je 14 metrů, výška 10 metrů a zdivo u země má tloušťku 1,2 metru.

„Počátky se datují do 16. až 17. století, ale může to být také 18. století, nikdo neví. Byli se zde na to podívat odborníci z Nizozemska, kteří potvrdili, že to ke svému účelu větrného mlýna fungovalo. Potvrdily to i různé stavebně - technické průzkumy,“ řekl Novinkám starosta obce Příčovy Pavel Kymla s tím, že Nizozemci nejdříve pochybovali, ale pak našli menší větrný mlýn tohoto typu přímo v Nizozemsku.

Foto: Novinky

I z ptačí perspektivy vypadá torzo mlýna mohutně.

Nikomu nepatří

Zajímavostí je, že tento historický skvost nemá majitele. „V pozemkové reformě začátkem 20. století stavba připadla manželům Chomátovým, kteří jsou dodnes vlastníky, i když už jsou dávno po smrti. Tudíž to v současné době majitele nemá,“ vysvětlil starosta a dodal, že je zažádáno o projednání dodatečného dědictví. Soud tak zjišťuje budoucí majitele. S těmi pak obec Příčovy zahájí jednání o prodeji.

Tajemství

Torzo se tyčí asi půl kilometru severozápadně od obce, na návrší poblíž rozcestí, kudy prochází silnice do Dublovic i červená turistická značka okolo rybníka Musíka do Chlumu a Hrazan. Mlýnu se původně říkávalo na Chlumkách podle zalesněných vrchů, kde se nachází i přilehlé bažinaté louky přezdívané Tůně. Tady se podle pověstí o půlnoci údajně valil strašidelný ohnivý sud a běda každému, kdo se mu připletl do cesty...

Foto: Novinky

Mlýn je atrakcí nejen pro místní, ale i turisty z celého světa.

Neznámý stavitel

Přesná podoba větrného mlýna ani jeho stavitel není bohužel znám. Za iniciátory stavby jsou dle dostupné literatury pokládáni buď František Norbert Kfelíř ze Zakšova, který Příčovy v polovině osmnáctého století vlastnil, nebo také Schönpflugové z Gamsenbergu, kteří v letech 1718-1784 v obci postavili zámek a několik hospodářských objektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám