Hlavní obsah

Irský Alcatraz se stal nejlepší evropskou turistickou atrakcí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irská ostrovní věznice Spike Island se stala nejlepší turistickou atrakcí v Evropě. Prvenství získala v mezinárodním žebříčku World Travel Awards, který se primárně soustředí na vybírání nejlepších aerolinií, hotelů či poskytovatelů služeb. Někdejší vězeňský komplex u Corku porazil i mnohem navštěvovanější památky jako Eiffelovu věž či Buckinghamský palác.

Foto: Profimedia.cz

Spike Island sloužil jako věznice do roku 2004.

Článek

Vítězství věznice, které se pro její umístění na ostrově přezdívá irský Alcatraz, bylo podle Daily Mailu nečekané. Neubírá nicméně nic na faktu, že má místo zajímavou historii. Spike Island byl v 6. století duchovním místem, jednalo se o klášterní půdu. A to v podstatě až do 18. století, kdy zde vznikla vojenská základna. Pevnost později sloužila jako místo, kde se dočasně drželi trestanci, než byli posláni do vyhnanství.

Bylo nasnadě, že z pevnosti vznikne věznice. Ta fungovala až do roku 2004 a žilo zde kolem 2300 trestanců. Po nákladné rekonstrukci se místo v roce 2016 znovu otevřelo jako turistická atrakce. Dnes nabízí kromě klasických prohlídek také večerní procházky pro odvážnější návštěvníky, kteří si mohou vyzkoušet strávit několik okamžiků v cele nebo si prohlédnout křídlo, kde se vězni trestali – přezdívalo se mu irské peklo.

Bodovalo Portugalsko

Nejedná se o první případ, kdy nějaká atrakce v Irsku či Severním Irsku získala prvenství ve World Travel Awards. V roce 2015 a 2016 to byly pivovar Guinness v Dublinu nebo muzeum Titaniku v Belfastu.

Nejlepší evropskou destinací se v soutěži stalo Portugalsko, nejlepší ostrovní destinací Madeira, která k Portugalsku náleží. Země se umístila i v mnoha dalších kategoriích, například v nejhezčí plážové destinaci, nejlepším boutique hotelu nebo nejlepší turistické organizaci. Nejlepším městským cílem je ruský Petrohrad.

World Travel Awards vznikly v roce 1993, aby oceňovaly nejrůznější společnosti, které spadají do cestovního ruchu. Dnes mají desítky kategorií, ve kterých se hodnotí aerolinie, hotely, turistické organizace, destinace, ale i hotely.

Reklama

Výběr článků

Načítám