Hlavní obsah

Nejsušší poušť světa stráží obří ruka. Připomíná oběti diktatury

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chilská poušť Atacama je nejsušší na světě. To ovšem není jediná zajímavost. Turisty na vyprahlé místo přitahuje hlavně bizarní monument, který zde v roce 1992 vyrostl. Je jím skulptura ruky vystupující z písku, jíž vytvořil chilský sochař Mario Irarrázabal jako připomínku obětí diktátorského režimu v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Socha byla slavnostně odhalena v roce 1992.

Článek

Ruka může na první pohled působit jako pozůstatek dávné civilizace — vzdáleně může připomenout třeba sochy moai na Velikonočním ostrově. Socha, které se říká Ruka pouště (Mano del Desierto) je ovšem vytvořená z železa a cementu. Tyčí se do úctyhodné výšky 11 metrů.

Skulptura stojí zhruba 75 kilometrů od města Antofagasta, nedaleko dálnice, která protíná poušť Atacama ze severu na jih. Od odhalení v roce 1992 je oblíbeným turistickým cílem, často je ovšem také terčem sprejerů, kteří ji „zdobí“ svými graffiti.

Motiv ruky je pro sochaře Maria Irarrázabala typický, promítá se i do jeho dalších děl. Například soch Monumento al Ahogado či Monumento los Dedos v Uruguayi, některé z jeho prací se nacházejí také ve Španělsku. Konkrétně ruka v poušti Atacama připomíná bezpráví a oběti někdejšího diktátorského režimu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám