Hlavní obsah

Chile vévodí žebříčku žhavých destinací Lonely Planet pro rok 2018

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistický průvodce Lonely Planet tradičně přichází s výběrem těch nejvíce trendy destinací na následující rok. Jedničkou v novém žebříčku je jihoamerická země pod Andami, známá třeba pro svá vína — Chile. Jako výhodu shledává Lonely Planet například i přímá spojení z Londýna či australského Melbourne.

Foto: Profimedia.cz

Proměnlivost chilské přírody je jednou z hlavních předností země.

Článek

Příroda v Chile je velmi proměnlivá a plná kontrastů. Ačkoli je stát, co se týče rozlohy zhruba ve středu kontinentu, táhne se od jeho středu až k samému jihu. Podél hranice se rozkládají úchvatné vrcholky And, které zasahují až na geografické území Patagonie.

Na Chile nadchnou kromě hor také rozlehlá tyrkysová jezera nebo vodopády v deštných lesech. O proměnlivosti krajiny vypovídá také to, že se v Chile nachází i nejsušší poušť světa Atacama. Není divu, že země obsadila zrovna první místo, neexistuje zde snad žádná krajina, kterou by si cestovatel nedokázal představit.

Foto: Profimedia.cz

Hory, jezera, pouště, deštné lesy. To vše Chile má.

V závěsu za Chile se umístila Jižní Korea, u které Lonely Planet vyzdvihuje kombinaci moderních měst s působivou a romantickou přírodou. V jihokorejském Pchjongčchangu navíc příští rok proběhnou 23. zimní olympijské hry, které jsou rovněž velkým lákadlem.

Portugalsko bodovalo i jinde

Trojici předních destinací pak uzavírá Portugalsko, které patří pro Čechy k těm nejdostupnějším zemím z výběru. Jeho popularita navíc neustále narůstá. K zásadním turistickým cílům patří hlavní město Lisabon nebo také Porto se svými gastronomickými scénami, muzei a kulturou obecně.

Portugalsko navíc letos obsadilo desítky kategorií při vyhlašování turistických Oskarů World Travel Awards a stalo se nejlepší evropskou destinací. [celá zpráva]

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Portugalské hlavní město Lisabon

V žebříčku jej následují také méně provařené destinace, třeba Džibutsko či Gruzie, ale i tradičnější země jako Nový Zéland, Malta, Mauricius, Čína nebo Jihoafrická republika.

Kromě zemí vybírá Lonely Planet každoročně také desítku nejžhavějších měst, na jejichž špici se letos umístila španělská Sevilla, následovaná americkým Detroitem, australskou Canberrou či německým Hamburgem.

Výjimku poté netvoří ani konkrétní regiony. Těmi nejlepšími pro rok 2018 jsou okolí severoirského Belfastu a pobřeží s Obrovým schodištěm, Aljaška nebo Julské Alpy ve Slovinsku.

Nejlepší destinace pro rok 2018 podle Lonely Planet
1. Chile, Jižní Amerika
2. Jižní Korea, Asie
3. Portugalsko, Evropa
4. Džibutsko, Afrika
5. Nový Zéland, Oceánie
6. Malta, Evropa
7. Gruzie, Asie
8. Mauricius, Afrika
9. Čína, Asie
10. Jihoafrická republika, Afrika
Zdroj: Lonely Planet

Reklama

Výběr článků

Načítám