Hlavní obsah

Z letiště na pláž za pět minut, Nice má nejlépe zajištěnou dopravu

Francouzské letovisko Nice má v rámci Evropy nejefektivněji propojené letiště s centrem města. Vyplývá to z hodnocení časové a finanční dostupnosti více než 70 evropských letišť sestaveného dopravním portálem GoEuro, o kterém informovala televize CNN. Pražské Letiště Václava Havla se umístilo na osmé příčce, časově a finančně nejnáročnější jsou údajně přesuny na londýnská a pařížská letiště.

Foto: Profimedia.cz

Francouzské přímořské město Nice má ze 70 evropských letišť nejlépe zajištěnou dopravu.

Článek

Z letiště Nice Côte d'Azur podle GoEuro turisty k plážím v centru města dostane pětiminutová jízda v přepočtu za necelých 50 korun. Kolem deseti minut údajně zabere cesta z letiště do centra Birminghamu, Lanzarote, Málagy, Frankfurtu nad Mohanem či Amsterdamu (letiště Schiphol), přičemž jízdné se pohybuje v přepočtu v rozmezí 36 až 124 korun.

Vůbec nejlevněji vyjde podle žebříčku cesta z pražské Ruzyně, na niž může stačit půlhodinový lístek na MHD za 24 korun. GoEuro tvrdí, že přesun do centra zabere pouhých 15 minut.

Ovšem ve skutečnosti například cesta na stanici metra A Hradčanská prostřednictvím kombinace hromadných dopravních prostředků zabere kolem půl hodiny. Přímý autobusový spoj Airport Express na hlavní železniční nádraží pak jede podle webových stránek letiště přibližně 35 minut a plné jízdné stojí 60 korun.

Nejhorší je Gatwick

Mnohem hůře na tom zřejmě jsou letiště britské metropole. Z Lutonu a Stanstedu, odkud nejezdí metro, se do srdce Londýna podle tvůrců průzkumu jede asi hodinu, přičemž za jízdné pasažér utratí přes 500 korun. Lze však také využít levnější autobusovou dopravu.

Z Heathrow, druhého nejrušnějšího letiště na světě, pak údajně nejkratší 15minutový spoj do centra v přepočtu vyjde asi na 730 korun. Na této trase zároveň jezdí linka metra Picadilly line, kde cestující zaplatí zhruba tři až šest liber (90 až 180 korun).

Za absolutně nejméně výhodné letiště považuje GoEuro londýnský Gatwick, v desítce nejhorších jsou také obě velká pařížská letiště Charlese de Gaulla a Orly, Stockholm Arlanda či Edinburgh.

Reklama

Výběr článků

Načítám