Hlavní obsah

Proslulé amsterdamské vězení se změnilo na hotel. Provozují ho uprchlíci

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věznice Bijlmerbajes byla kdysi tou nejproslulejší v Nizozemsku. Loni došlo k jejímu uzavření, které ale nemělo dlouhého trvání. Letos v září se totiž opětovně otevřela, tentokrát v podobě hotelu. Po vzoru zahraničních „vězeňských ubytoven“ mohou návštěvníci strávit noc v bývalých celách, kde na ně čeká nevšední zážitek. Hotel ovšem dává šanci také uprchlíkům, kteří ho provozují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští uprchlíci provozují hotel v bývalém vězení v AmsterdamuVideo: Reuters

 
Článek

Movement Hotel stojí na okraji Amsterdamu v jedné z budov bývalého vězeňského komplexu. Ačkoli se nenachází v nejatraktivnější lokalitě, na přitažlivosti mu dodává koncept vězeňského hotelu, kde mohou hosté strávit noc za mřížemi. Zařízení provozuje skupina uprchlíků převážně ze Sýrie, která má díky této práci alespoň nějaké vyhlídky na lepší budoucnost, píše agentura Reuters.

Většina ze zaměstnanců hotelu totiž nemá v zemi jistý azyl, a tak doufají, že by díky této práci mohli zůstat. „Nizozemská vláda uvedla, že jakmile bude situace v Sýrii stabilní, budeme muset odejít,“ řekl pro Reuters manažer hotelu Hachem. Doufá, že jakmile stráví v Nizozemsku pět let, bude moci zůstat už natrvalo.

Celý projekt zaštiťuje Nizozemec Rob Hoogerwerf, který ho uskutečnil za pomoci několika úřadů, ale také sponzorů. Podle něj získají zaměstnanci díky této práci zkušenosti, které by jim posléze umožnily pracovat v pohostinství či hotelnictví. Nebo třeba i v jiném odvětví.

Káznici připomene i ostnatý drát

Bývalou věznici připomíná ještě několik aspektů. Kromě pokojů, jež se nacházejí v bývalých celách, je to třeba ostnatý drát, který se klene nad některými z venkovních zdí, nebo třeba bezpečnostní kamery na chodbách a ve výtazích. Každý z pokojů navíc zdobí nápis, který je absolutním kontrastem k celému místu. Například slovo „svoboda“. Ceny se pak pohybují od 99 do 140 eur za noc, tedy zhruba 2500 až 3600 korun.

Hotel je také jakýmsi ohlédnutím za historií Amsterdamu a Nizozemska. Tedy alespoň, co se nápravných zařízení týče. Věznice Bijlmerbajes byla totiž zvláštní třeba tím, že na oknech neměla mříže, samotné sklo mělo totiž pokusy o zničení přežít. Jenže se ukázalo, že tak moc nezničitelné není, proto byly mříže nakonec na okna namontovány.

Komplex sestával ze šesti věží, Movement Hotel se nachází pouze v jedné z nich. Každá z těchto budov byla navíc zaměřena na jiný druh trestanců nebo plnila jinou funkci. Vězení bylo otevřeno od roku 1978, definitivně se uzavřelo loni v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám