Hlavní obsah

Jugurthova hora je tuniským pokladem. Doufá v zapsání do UNESCO

Novinky, mšv

Velká část turistů bude znát Tunisko asi jen díky letním dovoleným. Výlet do pouště či plavba lodí kolem pobřeží jsou ovšem jen špičky ledovce toho, co lze v této severoafrické zemi zažít. Skutečným pokladem je třeba Jugurthova stolová hora, která se nachází při hranici s Alžírskem a u níž úřady usilují o zapsání na seznam UNESCO, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jugurthova stolová hora v Tunisku a její okolíVideo: AP

 
Článek

Hora hraje poměrně velkou roli v historii Tuniska, několikrát zde totiž stál opevněný tábor, z jehož vrcholu byl skvělý výhled do okolí. Legendy uvádějí, že první tvrz zde měla stát už 200 let před Kristem. Později odsud král Jugurtha, podle nějž je hora pojmenována, vedl boj proti Římanům. Dodnes tu lze nalézt vydlabané jeskyně a další zásahy, které byly v průběhu staletí provedeny.

Tuniská vláda v čele s ministrem pro kulturu Mohamedem Ghazim Ghrairiem doufá, že se v budoucnu povede zapsat horu na seznam dědictví UNESCO, což by do země mohlo přitáhnout nové nadšené cestovatele, kteří zde dosud trávili dovolenou pouze v pobřežních oblastech.

„Celý region má pro nás velký kulturní a historický význam, který podtrhuje hora krále Jugurthy. Právě zde byla založena města a vesnice, která náležela ke království Numidie,“ uvedl ministr.

Kdo byl Jugurtha?

Jugurtha byl králem starověkého berberského království Numidie, které se rozkládalo na území dnešního Tuniska a Alžírska a bylo vazalským státem Říma.

Vládnutí v Numidii si vynutil násilím, začal vraždou jednoho ze svých dvou bratrů. Řím jen nečinně přihlížel, jelikož část senátu byla podplacená. Za to byl později Jugurtha obviněn a byl proti němu veden soudní proces. Toho se král ovšem nezúčastnil.

Řím proti němu pak vedl tažení, ve kterém Jugurtha nakonec utrpěl porážku a byl v roce 104 před naším letopočtem popraven.

Z vrcholu hory, kam se dnes lze pohodlně dostat po schodišti lemujícím úbočí, je výhled do okolí a podle ministra na oblast, kde bylo centrum starověkého berberského království Numidie. „Zde se zrodila jedna z prvních civilizací, ještě před Římem či Kartágem,“ tvrdí Ghrairi. Jughurtova hora je vysoká 1271 metrů a leží v guvernorátu Kef, jehož centrem je město El Kef.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám