Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na zvěřinové hody nebo řízkový festival

Novinky, mšv

Třetí zářijový víkend se ponese především v duchu jídla a pití. A není to žádná nadsázka. S příchodem podzimu se konají především vinobraní a ochutnávky burčáků, na které můžete vyrazit třeba v Praze, Broumově, na Kunětické hoře a dalších místech. Pokud spíš než vínu holdujete dobré kuchyni, vyrazte na zvěřinové hody do Klokočné nebo řízkový festival v Malé Morávce.

Foto: Profimedia.cz

Pochutnejte si na zvěřině. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vinobraní na hradě

Na Pražském hradě se o víkendu uskuteční již 12. ročník zdejšího vinobraní. Letos se mohou návštěvníci kromě ochutnávky tuzemských vín těšit také na degustaci vín a potravin ze Slovinska, jehož produkce zůstává pro mnohé zatím poměrně neznámá. Na akci bude také moravský burčák nebo čerstvě lisovaná hroznová šťáva. Podrobnosti se dozvíte zde.

Festival na Ohradě

Ohradské náměstí bude v sobotu hostit další ročník kulinářského festivalu Ohrada Food Fest. Akce svým pojetím nechá připomenout vesnická posvícení a láká na jedinečné gastronomické zážitky. Festivalu se zúčastní několik pražských restaurací, ale nebude chybět ani populární street food či stánky se sladkostmi. Více informací zde.

Trh na Pařížské

Nejluxusnější pražská ulice se stane o víkendu dějištěm uměleckého trhu. Ty, kdo na Pařížskou dorazí, čeká návrat do historie, seznámí se s proměnami od původní židovské čtvrti až po dnešní moderní ulici. Kromě nejrůznějších výrobků se návštěvníci mohou těšit na bohatou nabídku regionálních a sousedsky navařených dobrot a spoustu zábavy. Více zde.

Setkání jaguárů

V pátek budou před Rudolfinem k vidění vozy a další modely značky Jaguar. Setkání majitelů těchto aut přiláká nadšence nejen z Česka, ale i z Rakouska, Maďarska a dalších okolních zemí. K vidění bude i model E-type, který byl zvolen nejhezčím vozem století. V sobotu budou vozidla k vidění ještě v Safari Zoo ve Dvoře Králové. Více zde.

Středočeský kraj

Pivovarské slavnosti

Pokud patříte mezi milovníky piva, zapište si do kalendáře tuto sobotu. V pivovaru Krušovice na Rakovnicku se totiž konají slavnosti, které kromě zlatavého moku nabídnou i dobré jídlo, zábavu, ale také hudební program. Vystoupí třeba Xindl X či David Koller. Připraveny jsou i soutěže, v nichž je hlavní výhrou zásoba piva na celý rok. Více informací najdete zde.

Myslivecké hodování

V malebné obci Klokočná u Říčan se v sobotu uskuteční další ročník Svatohubertských kulinářských slavností. Akce, která se koná ve spolupráci s Českomoravskou mysliveckou jednotou, nabídne návštěvníkům nevšední gastronomický zážitek, jelikož tu budou moci ochutnat nejrůznější zvěřinové speciality a dobré víno. V rámci doprovodného programu je připravena i ukázka vábení zvěře. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Festival zdraví

Pokud se zajímáte o to, jak se udržet v kondici či obecně o zdravý životní styl, navštivte v sobotu festival, který se koná v Třeboni. Festival zdraví nabídne návštěvníkům přednášky, představí se také prodejci zdravé stravy, kompenzačních pomůcek, ale i chráněné dílny či neziskové organizace. Akci doprovodí kulturní program a vstup je zdarma. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Městská slavnost

Tradiční městská slavnost ve Spáleném Poříčí se letos koná v neděli. Zavítají na ni nejrůznější historické postavy, ale i divadlo či doboví hudebníci. Chybět nebude ani řemeslný trh, ale například i restaurace chystají speciální tematické jídelníčky, zaměřené třeba na židovskou kuchyni. Doprovodné akce pak připomenou lesnickou historii Spálenopoříčska. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Dny evropského dědictví

Také o víkendu můžete v rámci projektu Dny evropského dědictví zavítat na mnoho zajímavých míst. Odborný výklad je připraven například na staré cestě z Karlových Varů do Slavkova, součástí bude i hudebně taneční vystoupení. Přístupné budou také kostely sv. Anny v Sedleci či kostel sv. Máří Magdalény na náměstí Svobody, kde bude možnost navštívit i kryptu. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Půlmaraton Ústím

Pokud chcete prožít sobotu aktivně, zapojte se do Mattoni půlmaratonu, který se uskuteční v Ústí nad Labem. Trasa zavede účastníky na cyklostezku podél řeky, ale také do areálu chemičky. Možností závodu je více, buď klasický půlmaraton, štafetový běh nebo i rodinný běh. Přijďte překonat sami sebe. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Výstava skla

Jablonec je městem skla, bižuterie a šperků. Až do konce října se zde koná mezinárodní trienále, během nějž mají návštěvníci možnost zhlédnout nejrůznější výrobky, ale také aktuální podoby designu skla a bižuterie na českém trhu. Akce se koná na čtyřech místech, tvoří ji celkem pět výstav a řada doprovodných aktivit. Kompletní informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Odpoledne s burčákem

Podzimní vinobraní tradičně nabízejí kromě ochutnávek klasického vína i degustace sladkého burčáku. Jedna taková se uskuteční v sobotu v areálu broumovského kláštera. Vstup na ni je zdarma a akci doprovodí rovněž hudební vystoupení. Kromě samotného burčáku od moravských vinařů je připraveno také bohaté občerstvení. Více zde.

Pardubický kraj

Kunětické vinobraní

Areál hradu Kunětická hora v sobotu zaplaví vína. Koná se zde tradiční vinobraní, které kromě ochutnávek nabídne rovněž vzdělávací část, kde se návštěvníci dozvědí nejrůznější informace o tomto alkoholickém nápoji. Kromě degustací jsou připraveny například staročeské speciality, burčák, ale také hudební vystoupení přímo na nádvoří hradu. Akci doprovodí lidový jarmark. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Žďárské vrcholy

O víkendu se uskuteční šestý ročník navigačně orientačního pochodu po žďárských vrcholech. Jeho cílem je zdolat celkem 16 těchto vrcholů, a to v jednom dni. Na prezentaci se účastníci dozvědí třeba souřadnice, bude k dispozici i zákres umístění kontrolních stanovišť. Trasu si poté už každý volí sám. Pokud se na takovou akci cítíte, můžete vyhledat více informací zde.

Jihomoravský kraj

Česnekové slavnosti

Sobota v Rosicích bude provoněná česnekem, surovinou, která k české kuchyni neodmyslitelně patří. Kromě prodeje této aromatické pochoutky se mohou návštěvníci těšit na nejrůznější speciality, ale také prodej dekorací a další. Na akci nebudou chybět ani vína či burčák, připraven je také doprovodný hudební program. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Hanácké slavnosti

V Prostějově se o víkendu uskuteční Hanácké slavnosti, tradiční akce s lidovým jarmarkem a celodenním kulturním programem. Jak už název napovídá, půjde zde především o folklór, představí se proto několik souborů, ale také kapely hrající cimbálovou muziku. Ochuzeni nebudou ani milovníci dobrot, kteří budou moci do sytosti naplnit své žaludky. Více informací zde.

Zlínský kraj

Vinobraní u Velehradu

Obec Modrá u Velehradu zve v sobotu na jubilejní 20. ročník vinobraní. Zúčastní se ho zdejší vinaři, návštěvníci se proto mohou těšit na ochutnávky lokální vinné produkce, ale také na tradice, které se s akcí pojí. Bude to třeba zarážení hory nebo krojovaný průvod. Připraveny jsou také soutěže ve šlapání hroznů a další. Vstup je zdarma. Více informací naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Řízkový festival

Víkendy jsou pro mnohé dobou, kdy se mohou pořádně a dosyta najíst. Pokud se vám nebude chtít vařit, zavítejte do Malé Morávky a Karlova pod Pradědem, kde se uskuteční tradiční festival zasvěcený řízkům. Nebudou to ovšem jen řízky na mnoho způsobu, které budete moci ochutnat. Chybět nebude ani kančí kýta na šípkové omáčce s karlovarským knedlíkem. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám