Hlavní obsah

V SAE vyroste nejdelší zipline světa. Přesáhne délku 28 fotbalových hřišť

Novinky, mšv

Adrenalinoví nadšenci si budou moci od letošního prosince přidat na svůj seznam novou destinaci. Z nejvyššího vrcholu Spojených arabských emirátů povede ziplinová dráha, která prověří odvahu i těch nejotrlejších. Svou délkou třikrát přesáhne výšku mrakodrapu Burdž Chalífa nebo 28 fotbalových hřišť. Má se jednat o vůbec nejdelší dráhu na světě.

Foto: Profimedia.cz

Prostředí nejvyššího horského pásma v SAE, kde ziplinová dráha vzniká.

Článek

Start dráhy bude na vrcholu hory Džabal Bil Ajs v 1934 metrech nad mořem, povede nad rozlehlou pouští emirátu Rás al-Chajma. Ačkoli se přesná délka zatím tají, předpokládá se, že bude zapsána do Guinnessovy knihy rekordů.

Aktuální prvenství drží ziplinová dráha v portorickém dobrodružném parku Toro Verde, která je dlouhá 2530 metrů, píše portál Daily Mail. Pokud ta v emirátech skutečně přesáhne více než třikrát výšku mrakodrapu Burdž Chalífa, měla by měřit rovněž přes 2500 metrů.

Vysoká bude i rychlost, pohybovat se bude od 88 do téměř 130 kilometrů za hodinu. „Dráha bude procházet nejvyšším a nejpitoresknějším horským pásmem, které v emirátech máme. Vedle sebe budou navíc dvě lana, takže přátelé nebo rodiny budou moci jet vedle sebe,“ tvrdí ředitel turistické organizace emirátu Rás al-Chajma Haitham Mattar.

V konečné stanici se pak návštěvníci mohou těšit na restauraci či bar, odsud budou zájemci také transportováni do výchozí stanice na vrcholku hory. „Turisty připneme do takzvané superhrdinské pozice, takže budou hlavou dopředu a budou moci proletět oblohou jako ptáci. Počítáme, že by zipline mohlo využít kolem 250 lidí denně,“ dodal Mattar.

Co je zipline?

Základem adrenalinové aktivity jménem zipline je ocelové lano napnuté nad údolím nebo obecně mezi dvěma body. Po něm se odvážlivci svezou pomocí postroje, který tvoří kladka a lezecký úvaz, a při jízdě vzduchem si užívají výhled na okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám