Hlavní obsah

Na kole jižní Moravou: Za krásnou přírodou, brambůrky i dobrým vínem

Novinky, jky

Určitě nenabádáme, abyste pili alkohol, když jste za řídítky. Když se však budete prohánět na kole jižní Moravou, jistě asi budete chtít i něco okoštovat. Vína si můžete koupit s sebou anebo si můžete domluvit plnohodnotnou degustaci a během večerních hodin řádně ochutnat, co dobrého se na Moravě urodilo. Pak už ale raději rovnou do postele, a nikoliv zpět na kolo.

Foto: Profimedia.cz

Morava na kolech je jednou z nejoblíbenějších dovolených v rámci domácího turismu.

Článek

Jižní Morava na kolech je úplnou klasikou. Počasí zde bývá krásné a slunečné, příroda je okouzlující a je zde i spousta míst, kde se můžete vykoupat. Vinné sklepy a dobré jídlo, a víno je potom již jen třešničkou na dortu. Terén cyklistických tras jižní Moravy je spíše rovinatý, takže jej zvládnete například i s dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Janův hrad v Lednicko-valtickém areálu

Krásné cyklotrasy najdete například kolem Mikulova. Oblíbená mikulovská vinařská stezka vede po bývalých vojenských signálkách a silnicích 3. třídy. Poznáte tak nedaleké zámecké zahrady Lednice nebo si můžete udělat prohlídku v Dolních Věstonicích. Zastávky si můžete udělat i v malých vinařstvích a sklípcích, ale pozor na řízení pod vlivem, ať dorazíte v pořádku do své cílové destinace.

Brambůrky i vínko

Ač o tom mnoho lidí neví, zajímavým zážitkem může být i návštěva výrobny známých strážnických brambůrků. Ale pozor, rozhodně to zatím není žádná „masovka”. Pokud víte, v jaký den pojedete okolo, tak si do výrobny zavolejte a návštěvu si domluvte dopředu. Když budete mít štěstí, tak budete moci nejen ochutnat ještě teplé brambůrky přímo z pásu, ale třeba vás provede sám pan Hobža. Nikdy nevíte, kdy se na vás usměje štěstí.

Foto: Profimedia.cz

Novorenesanční zámek ve Strážnici není jistě jediným tamějším lákadlem. Zejména pokud rádi mlsáte...

Pokud už máte projeté sklípky třeba ve Velkých Bílovicích, které jsou osvědčenou klasikou, můžete zkusit i nějakou z méně známých lokalit. Třeba ve vesnici Popice, která má vinařskou historii sahající až do 13. století, vyrostlo poměrně nedávno vinařství oděné do futuristického hávu, které nabízí krásný výhled na Pálavu. Vinařství Gotberg se zaměřuje na přívlastková vína z tradičních i nových odrůd a bez objednání zde narazíte na otevřené dveře vždy mezi desátou dopoledne a pátou odpolední.

Foto: archiv vinařství Gotberg

Výhledy z vinařství Gotberg mají své kouzlo.

Pokud vás neláká víno, jistě si můžete zajet na jeden z nejmalebnějších moravských zámků, kterým je bez nejmenších pochyb ten mikulovský. Lednicko-valtický areál, který patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, je pro deštivé dny také jako dělaný. Naopak v případě neúprosných veder, kdy jízda na kole nepřipadá v úvahu, můžete lenošit třeba u vodních nádrží Nové Mlýny.

Reklama

Výběr článků

Načítám