Hlavní obsah

Třicet metrů od neštěstí: Letadlo přistávalo proti jiným strojům na ranveji

Novinky, jky

Americká Federální letecká správa (FAA) vyšetřuje případ, který se odehrál minulý týden na letišti v americkém San Francisku. Letadlo tam začalo klesat k pojížděcí dráze, z níž se jiné stroje chystaly vzlétnout. Hrozící tragédii se naštěstí podařilo odvrátit.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti Air Canada (ilustrační foto)

Článek

Letoun Airbus A320 společnosti Air Canada mířící z kanadského Toronta přistával v noci 7. července v San Francisku. Mířil ovšem omylem k pojížděcí dráze, kde se chystala k odletu hned čtyři letadla plná cestujících.

Odhaduje se, že letadlo s kódem AC759 dostalo pokyn přerušit přistání v momentě, kdy bylo ve výšce asi 120 metrů. Pilot pak mohl být v jeden moment přibližně jen asi 30 metrů od letadel na letištní ploše. FAA uvedla, že pilot letounu začal bezděčně přistávat na vedlejší pojížděcí dráze. Podobný incident je prý „nesmírně ojedinělý”.

Na palubě letounu kanadských aerolinek bylo 135 cestujících a pět členů posádky. Letadlo podle mluvčího společnosti Petera Fitzpatricka o 15 minut později na druhý pokus úspěšně přistálo.

Letoun mířil na vzletovou ranvej

Z komunikace mezi letadly na letišti a řídící věží unikl záznam, kdy jeden člověk říká: „United One, letoun Air Canada proletěl přímo nad námi.” Kolik pasažérů bylo v letadlech na dráze, není zřejmé.

Podle portálu The Aviation Herald se pilot letadla Air Canada po udělení povolení k přistání řídící věže dotazoval, zda skutečně mohou přistát, protože vidí na ranveji světla. Věž potvrdila, že ranvej je „samozřejmě” čistá a způsobilá stroj přijmout. Jiný hlas následně do rádia řekl, že přistávající letoun míří přímo na pojíždecí dráhu. Řídící věž následně okamžitě nařídila letounu přerušit přistávací manévr.

Rychlá reakce tak rozhodla o tom, že před týdnem na letišti v San Francisku nikdo nezahynul.

Reklama

Výběr článků

Načítám