Hlavní obsah

Nejstrašidelnější hrad světa je obestřen krvavými příběhy, o turisty nouzi nemá

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pomyslném středu Irska stojí torzo hradu Leap. Na první pohled se pozůstatky středověké stavby neodlišují od jiných podobných trosek. Jenže Leap Castle má pověst nejstrašidelnějšího hradu na světě, alespoň to uvádějí oficiální stránky. Jeho síně jsou opředeny krvavými příběhy a chodbami údajně dodnes bloudí duše dávno zemřelých obyvatel. Nouzí o zvědavé turisty však rozhodně netrpí.

Foto: Profimedia.cz

Irský Leap Castle údajně obývá celá armáda duchů.

Článek

Hrad z období pozdního středověku byl postaven někdy ve 13. století, jeho přesné stáří však není známo, jelikož se o něm nedochovaly spisy. Zbudoval ho rod O’Bannonů, který byl druhým nejvýznamnějším v oblasti nynějšího irského hrabství Tipperary. Temná minulost místa začala podle legend už spory mezi samotnými šlechtici. Dva bratři se totiž přeli o to, kdo z nich by měl rodu vládnout. Nakonec se dohodli, že hlavou se stane ten, který přežije skok ze skály nedaleko místa, kde dnes stojí hrad.

Jedním z termínů pro skok je v angličtině slovo leap, odtud měla dostat stavba své jméno. Přeživší z bratrů tedy převzal vládu nad celým rodem a rozhodl se na místě svého symbolického vítězství postavit hrad. Nebyl to ovšem šťastný tah, dávno v minulosti měla na tom samém místě stát keltská svatyně, kde druidi vykonávali obřadní ceremonie, jejichž součástí byly mnohdy i lidské oběti.

Krvežíznivý a krutý rod

O’Bannonovi byli vazaly O’Carrolových, rodu, který poháněla touha po moci a chamtivost. Brzy se začali zajímat o poklady, které měl ukrývat hrad jejich poddaných, a nakonec se ho vydali dobýt. Mnoho šlechticů i služebníků rodu O’Bannonů mělo zahynout mečem svých pánů, kteří navždy zanechali na Leap Castle krvavý šrám.

Po jatkách se hrad ocitl v držení rodu O’Carrolových, který v té době spravovali dva bratři. Sourozenecká nevraživost a spory o nástupnictví i v tomto případě vedly k tomu, že jeden z bratří, jednooký Teighe, zavraždil druhého, kněze Thaddeuse, na místě dnes známém jako Krvavá kaple. Duch zavražděného má na hradě dodnes přetrvávat, bloudit komnatou a v její bezprostřední blízkosti.

Na snímku vpravo dole Krvavá kaple

Krvavé kapli na přízračnosti dodává fakt, že se jedná o poměrně malou místnost, do které vedou úzké dveře. Původně byla komnata určena na uschovávaní cenností, ale krutý rod O’Carrolových ji využíval jako kobku pro vězně, kteří zde pomalu umírali a jejich těla zde byla ponechána k rozkladu. Podle oficiálních stránek hradu byly v Krvavé kapli o mnoho století později skutečně nalezeny lidské ostatky.

Pozůstatky seancí

Chamtivost a úskočnost O’Carrollů neznala mezí. Při jedné večeři měli otrávit jídlo svým hostům ze sousedního rodu, jehož členové dnes tvoří doslova armádu duchů, obývající trosky kamenného hradu. Jedním z přízraků je také údajně žena v šarlatovém šatu, kterou měli příslušníci rodu zavléci do hradu a opakovaně ji znásilňovat. Z tohoto aktu vzešlo dítě, které O’Carrolovi zabili. Nebohá žena zešílela  a ukončila své utrpení podřezáním.

Legend, které místo obestírají, je ale nespočet, i dále v historii jsou spojeny především s rodem O'Carrollů. Už v méně hluboké minulosti, zhruba v 18. století, se tehdejší majitelé hradu, Darbyovi, uchylovali k seancím ve snaze promluvit s dušemi lidí zavražděných na hradě. Pravděpodobně při jedné z těchto seancí měli vyvolat nejstrašlivějšího ducha Leap Castlu — elementála, temný přízrak, který provází pach síry a hniloby a místo očí má pouze prázdné otvory.

Prohlídky domluvit předem

Kvůli temné minulosti navštívili hrad i specialisté na paranormální jevy, kteří zkoumali, nakolik je místo duchy skutečně prolezlé. Televizní kanál Travel Channel tu natáčel také epizody jednoho svého pořadu s duchařskou tematikou.

Leap Castle svou pověstí proslul i mezi turisty, které (tedy ne všechny) temná minulost přitahuje jako magnet. Prohlídky je ovšem nutné si předem domluvit s aktuálním majitelem budovy Seanem Ryanem, který se hrad snaží postupně rekonstruovat. Nadšené návštěvníky prostorami rád provede a prozradí i něco z krvavé historie. Za osobu se platí šest eur, zhruba 160 korun. Šance spatřit některého z přízračných obyvatel ovšem není zaručená, obzvlášť pokud návštěvník v nadpřirozeno vůbec nevěří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám