Hlavní obsah

Novou atrakcí Londýna je asi nejsvítivější kavárna na ostrovech

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do východní části Londýna začaly nedávno proudit davy zvědavců. Otevřela se zde totiž nová industriální kavárna, jejíž interiér zdobí desítky zářivých a pestrobarevných neonových cedulí. Majitelem podniku God’s Own Junkyard je muž, jehož rodina vyrábí a sbírá svíticí nápisy už po čtyři generace. Dlouholetou vášeň teď Brit přetavil v turistickou atrakci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: God’s Own Junkyard je kavárna plná neonůVideo: Reuters

 
Článek

V kavárně, jejíž jméno by se dalo volně přeložit jako Boží skládka, naleznou návštěvníci neony, které rodina majitele Marcuse Braceyho sbírala po čtyři generace. Interiér ovšem zdobí i nejrůznější kýčovité předměty, jež byly původně použity ve filmech nebo je Braceyovi koupili na bleších trzích napříč Británií.

Samotné neonové nápisy a cedule představují pro majitele zhmotněný pocit štěstí. „Jejich vzhled pro mě zosobňuje chvění a nadšení,“ řekl pro Reuters Brit, který za svou novou kavárnu platí také rekordně vysoké účty za elektřinu. Týdně je to 700 liber, což je téměř 21 000 korun. Některé cedule, které Marcus Bracey vyrobil, se objevily i ve filmech, třeba v trhácích Mission Impossible nebo Eyes Wide Shut legendárního režiséra Stanleyho Kubricka.

Foto: Russell Boyce, Reuters

Kavárna je zároveň obří svítivou galerií.

Jedny z nejstarších neonů, které jsou v kavárně k vidění, pocházejí zhruba z 50. let minulého století. Marcusův pradědeček v té době opustil práci v dole ve Walesu a začal pracovat u společnosti vyrábějící světla, konkrétně začal vyrábět neonové nápisy pro cirkusy. „Opustil tmu a našel světlo,“ vtipkuje Bracey.

Foto: Russell Boyce, Reuters

Podnik je otevřený od pátku do neděle.

Převzetí rodinného podniku a vášně pro neony se teď očekává od Marcusovy sedmnáctileté dcery Amber. Do té doby se o tuto zářivou galerii kýčovitých nápisů a cedulí bude starat sám. Kavárna God’s Own Junkyard je pro veřejnost otevřena pouze od pátku do neděle. Na oficiálních stránkách atrakce je ovšem možné si prostory prohlédnout alespoň virtuálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám