Hlavní obsah

Noc kostelů zpestří i ponton František

Právo, Novinky, kas, mšv

V pátek proběhne již 9. ročník Noci kostelů. „Jen v Praze a Středočeském kraji se otevřou téměř tři stovky kostelů,“ říká Michal Němeček, ředitel Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského, s tím, že zájem o nevšední akci bývá obrovský: „Loni jsme ve středních Čechách zaznamenali na 130 000 návštěvnických vstupů, v celé republice to bylo na půl miliónu příchozích,“ dodal Němeček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jedním z otevřených kostelů bude i malostranský sv. Mikuláš. Ilustrační foto

Článek

Ti, kteří navštíví kamenné kostely nebo modlitebny, se mohou těšit na koncerty, komentované prohlídky, workshopy nebo divadelní představení. Bude možné nahlédnout do kostelních sakristií či klášterních zahrad, zkusit si zahrát na varhany, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt.

Velký zážitek slibuje i tradiční Pouť světla přes Karlův most. Tu mohou lidé absolvovat s hořící svící v ruce z kostela sv. Tomáše na Malé Straně do kostela Nejsvětějšího Salvátora na Křížovnickém náměstí.

„Program se snažíme zpestřit i něčím neobvyklým. Letos jsme využili jedinečnou nabídku Povodí Vltavy a pozveme návštěvníky nejen do kostelů, které obvykle stojí na nějakém kopci, ale i na hladinu Vltavy,“ sdělil Němeček, který upřesnil, že u Karlova mostu bude zakotven obrovský ponton František. Na tomto místě bude svatovítský kanovník Tomáš Roule zpovídat zajímavé hosty. Noc kostelů bude v Praze probíhat hlavně od 18 hodin do půlnoci.

V Praze budou otevřená i muzea

Ze soboty na neděli se navíc v hlavním městě uskuteční další ročník Pražské muzejní noci, při které budou moci návštěvníci zavítat do desítek institucí. Ty mají kromě komentovaných prohlídek a vstupného zdarma připravený i další doprovodný program, který často myslí i na děti. Zdarma je rovněž i zajištěná autobusová doprava, která bude mezi muzei v centru pendlovat. Akce se rozjíždí v 19:00 hodin.

Ale ani 14. ročníkem Pražské muzejní noci se víkend neuzavře. V sobotu a v neděli totiž po celém Česku proběhne zároveň Víkend otevřených zahrad, akce, při které se otevírají nejen státní, ale i soukromé zahrady a parky. Rovněž je připraven nejrůznější doprovodný program, včetně komentovaných prohlídek, přednášek či koncertů.

Reklama

Výběr článků

Načítám