Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si sporty, poznejte pravěkou kuchyni

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend zavítá do Karlových Varů festival Sporťáček, na kterém můžete pro své děti najít sportovní aktivitu, která jim bude nejvíce vyhovovat. Nebo si některé alespoň zkusit. Vyrazit můžete také do některé z otevřených zahrad, které se v rámci víkendové akce výjimečně zpřístupní. Při výletech do historie si můžete vybrat z několika období, středověku, baroka, ale i pravěku. V tom nejstarším budete moci nahlédnout do tajů někdejší kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Na festivalu Sporťáček si děti mohou zkusit i méně tradiční sporty, třeba lukostřelbu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Muzejní noc

Ze soboty na neděli se odehraje další ročník muzejní noci. Při této akci se otevírají brány mnoha muzeí, galerií a dalších institucí, ve kterých je navíc přichystán doprovodný program ve formě přednášek či workshopů. Opomenuty ale nejsou ani děti, na které čeká speciální program na mnoha místech. Například v Nové budově Národního muzea se mohou těšit na výtvarnou dílnu, v Armádním muzeu Žižkov zase dětskou střelnici nebo nejrůznější soutěže. Podrobnosti najdete zde.

Kašpárkohraní

Jeden z největších rodinných festivalů v Česku, zvaný Kašpárkohraní, se uskuteční již v neděli v Letenských sadech. V pořadí osmý ročník je bohatý na sportovní i umělecký program, návštěvníci se mohou těšit na soutěže nebo řadu výtvarných a kreativních dílen. Hlavním tahákem jsou hudební vystoupení Tomáše Kluse nebo Kašpárka v rohlíku. Vstup je zdarma. Více informací zde.

Otevřené zahrady pro děti

Víkend otevřených zahrad je jedním z lákadel tohoto týdne. Při této akci nebude zapomenuto ani na děti. Ty mohou s rodiči zavítat do pražské Stanice přírodovědců DDM, kde na ně čeká mnoho soutěžních stanovišť, informační stánky, výběh se zvířaty, relaxační zóny či anglická zahrada. Ve slosování soutěže se bude hrát o rodinný vstup do Zoo Liberec. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Dobývání hradu

Ve znamení šermu a rytířských zápasů se ponesou oslavy dětského dne na zámku v Mníšku pod Brdy. Od dopoledne čekají na návštěvníky soutěže, hry, turnaje, historický vojenský tábor a v 11:00 hodin vypukne velkolepé dobývání hradu pod vedením zkušených vojevůdců, kteří budou obsluhovat i obléhací praky či beranidlo. Více informací najdete zde.

Pravěké hodování

Zajímá vás, jak by asi vypadal kurz vaření, kdyby byl zasazený do pravěku? O kulinářském umění té doby se můžete dozvědět více v History Parku Ledčice. Dozvíte se, z jakých surovin se vyrábělo jídlo a kam se pro ně pravěcí lidé vydávali a jak je zpracovávali. Je připraveno i několik stanovišť, kde si budete moci sami vyzkoušet práci s pazourkem a různé druhy masa na řezání a nakonec možná i k jídlu. Více zde.

Jihočeský kraj

Běh naboso

Další ročník běhání naboso v zážitkovém parku Zeměráj v Kovářově se uskuteční v sobotu. Kromě závodu se návštěvníci mohou těšit také na komentovanou vycházku po stezce, jak jinak než naboso, dále na soutěže ve tvoření bosýma nohama, ale také na jedinečnou příležitost projít se po žhavém uhlí. Na co dalšího se můžete těšit, se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Barokní festival

V sobotu bude na Plzeňsku zahájen Letní barokní festival, který bude trvat až do srpna. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Návštěvníci se v průběhu akce budou moci přenést do doby naškrobených paruk, krásných a robustních kostýmů, atmosféru dokreslí dobová hudba a chuťové pohárky provětrá historická kuchyně. Detaily najdete zde.

Karlovarský kraj

Sporťáček

Chtěli byste své ratolesti vést ke sportu, ale nevíte, co by se jim mohlo líbit? Zjistit to můžete na největším náborovém festivalu v Česku Sporťáček, který se v sobotu uskuteční v Karlových Varech. Děti se budou moci vyzkoušet jak tradiční sporty, tak i ty méně obvyklé, jako třeba lukostřelbu či lakros. Připraven je i doprovodný program. Více zde.

Ústecký kraj

Otevřené zahrady

Víkend otevřených zahrad zavítá samozřejmě i do Ústeckého kraje. Návštěvníkům se kromě zahrad u zámků otevřou i ty soukromé a dozvědí se spoustu zajímavostí. Na mnohých místech je připraven také doprovodný program. Navštívit můžete třeba zámky Krásný Dvůr, Libochovice, Stekník a mnoho dalších míst. Kompletní přehled najdete zde.

Liberecký kraj

Historický jarmark

Na libereckém náměstí Dr. E. Beneše se o víkendu uskuteční tradiční jarmark. Prostor ožije historickou přehlídkou šlechticů a rytířských soubojů. Mimo to jsou připravena divadelní představení, dobové tance i staročeská hudba. Samozřejmostí jsou jarmareční stánky, ve kterých návštěvníci naleznou nejrůznější rukodělné výrobky a pochutiny. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Zámecký den se psy

Na zámku Karlova Koruna bude tuto neděli vše jinak. Namísto tradičních prohlídek se tu bude soutěžit, běhat a vyrábět a mnoho dalšího. Uskuteční se zde totiž akce zaměřená kromě lidí, také na nejlepší kamarády člověka, psy. Návštěvníci se svými mazlíčky se budou moci zapojit třeba do orientačního běhu a dalších soutěží. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Soutěž roztleskávaček

V Pardubicích se v sobotu poprvé uskuteční soutěž roztleskávaček neboli cheerleaders, což je v anglicky mluvících zemích zcela běžná disciplína. Kromě poutavé podívané se ale návštěvníci mohou těšit na otestování svého těla, ochutnávky raw stravy nebo soutěže o ceny. Akcí provede muzikálový zpěvák Petr Kutheil a pozvání přijal i autor knihy Deník moderního fotra Dominik Landsman. Více informací zde.

Vysočina

Pohádková neděle

Neděle bude na zámku Telč ve znamení pohádek. Zábavný program nejen pro děti, ale i jejich rodiče láká na nejrůznější aktivity, soutěže a úkoly, kterými návštěvníky provedou pohádkové postavy. Na zámeckém nádvoří se bude zpívat a tančit a probíhat budou i prohlídky speciálně pro děti. Připraven je i řemeslný trh. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Zahájení parní sezóny

V sobotu bude v Muzeu průmyslových železnic Zbýšov předvedena 104 let stará parní lokomotiva, jejíž zprovoznění se zpozdilo o tři roky. Návštěvníkům bude rovněž předvedena rekonstrukce trati Zastávka - Zbýšov, kterou bude možné poprvé za 12 let projet v celé její délce. Probíhat bude také doprovodný program Modelářský den, kde zájemci zhlédnou kromě modelů sbírky historických, parních, motorových i elektrických lokomotiv od počátku 20. století. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Ze stejné planety

Již potřetí se v bystřickém Zámeckém parku uskuteční setkání s názvem Jsme ze stejné planety. Návštěvníci se mohou seznámit s kulturou Francie, jejím šarmem a pohostinností. Při celodenním programu se všichni přítomní přenesou nejen do Paříže, uvidí vystoupení hudebníků a artistů. Pro nejmenší bude otevřená přírodní zahrada mateřské školy a pro větší je připravena soutěžní hra s tematikou Francie. Neodmyslitelnou součástí budou samozřejmě i vybrané pochoutky. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Pohádková cesta

Na neděli je ve Velkých Karlovicích přichystaná pohádková cesta lesem. Kromě soutěžní stezky, na které účastníci potkají třeba Boba a Bobka nebo včelku Máju s Vilíkem, budou přichystány projížďky na koních, historický šerm nebo tombola. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den pro kočkodany

Sobota bude v ostravské zoo zasvěcena kočkodanům Dianiným. Během programu se všichni návštěvníci dozvědí zajímavosti ze života těchto vzácných primátů. Vyzkoušet si budou moci jejich dovednosti nebo se zúčastnit komentovaného setkání. V tento den bude probíhat také sběr starých elektrospotřebičů, za které získají děti volný vstup. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám